Більше 15 сортів лимонів вирощує Олег Тихий з міста Підгайці Тернопільської області.
– Перше кімнатне деревце ми придбали у 2000 році, це був сорт Пондероза, лимон дозріває дев’ять місяців, і він за дев’ять місяців вродив лимон на 800 грамів. Відтоді все почалося, – розповідає господар.
Перегляньте також:
- Підприємці з Тернопільщини підозрюються у переправі чоловіків закордон
- Друге місце в Україні: ТНПУ лідирує за працевлаштуванням
У зимовий період – полив раз на тиждень. Кожну рослину підгодовують органічними добривами.
«Влітку більшість деревець тримаю у теплиці, однак коли настають похолодання, опалювати її дуже витратно, а тому десь у листопаді заношу деревця до хати, – розповідає пан Олег.
Чоловік запевняє, що заморські деревця не потребують особливого догляду, головне – вберегти їх від шкідників. Треба лише деревце вчасно поливати і підживлювати. Час від часу промивати крону. Пересаджувати цитруси краще навесні, щороку збільшуючи об’єм горщика, адже за рік рослинка майже всі поживні речовини «витягує». Грунт можна купувати і в квітковому магазині, але потрібно брати спеціальний для цитрусових.
– Особливо треба ретельно стежити, щоб на рослинах не завелася щитівка та павутинний кліщ, – зауважує господар, – а її особливо приваблює ароматний запах цитрусових. Для боротьби з шкідниками ми винайшли спосіб: заливаємо водою часник, настоюємо та кропимо настоєм деревця. Раз у місяць також влаштовуємо для рослин холодний душ. Цікаво, що у всіх наших приятелів, котрим ми подарували щепи лимона, жодного разу не завелися шкідники, і вони особливо за ними не дивляться. Напевне, через те, що у них по одній рослині, а у нас ціла оранжерея.
Для підживлення використовують деревний попіл або ж перегній. Влітку готують добриво з кропиви. Для цього заготовляють молоде листя, утрамбовують його в бочці та заливають водою. Коли настій перебродить і потемніє, ним можна підливати і цитрусові, і звичайні вазони, щоб краще росли.