Лікарі Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України зауважують, що дозрівання кавунів зазвичай прискорюють за допомогою нітратовмісних препаратів, нітрати із яких накопичуються в овочах. Варто пам’ятати, що максимальні рівні нітратів в кавунах не повинні перевищувати 60,0 мг/кг, а в динях – 90,0 мг/кг. В організмі вони трансформуються у нітрозаміни – потужні канцерогени, які накопичуються в органах шлунково-кишкового тракту і можуть спричинити гастрит, панкреатит і хвороби печінки. Тому, обираючи кавун, потрібно оглянути його, щоб зрозуміти чи дозрів він природнім шляхом, чи за допомогою нітратів.
«Наскільки природним шляхом дозрів кавун, можна визначити візуально. Якщо на розрізі велика кількість білих прожилок, то ймовірно, що процес дозрівання був порушений. Про те ж саме свідчить і велика товщина шкірки. До речі, найбільша кількість нітратів накопичується саме в шкірці. Розлади шлунково-кишкового тракту можуть також бути навіть тоді, коли ми скуштували кавун чи диню, в результаті порушення їх цілісності та тривалого чи неправильного зберігання. М’якоть кавуна містить велику кількість поживних речовин, в тому числі легкозасвоювані цукри, які є прекрасним середовищем для мікроорганізмів, що викликають бродіння, а тим паче під плівкою і прямо на сонці. Ні в якому разі не можна погоджуватися на те, щоб продавець надрізав кавун, щоб продемонструвати достатній ступінь дозрівання. Звертайте увагу на те, в яких умовах реалізують баштанні. Часто така торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де вони зберігаються навалом і прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин. Саме тому, незалежно від того, чи придбали ви кавун на ринку, чи в магазині, необхідно ретельно помити його шкірку. Адже ягоди, що перевозяться до місця торгівлі у відкритій машині, вже точно не будуть чистими.
Перегляньте також:
- У Тернополі водій вантажівки наїхав на 47-річну жінку
- Культурна еліта України підтримала Тернопільський мистецький коледж імені Соломії Крушельницької
Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, вживаючи кавуни, варто дотримуватися таких вимог:
– споживати баштанні культури в період їх сезонного природного дозрівання, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим;
– купувати їх в спеціалізованих торгівельних точках, на ринках і ні в якому разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку. Адже саме тут можуть реалізовувати ті кавуни та дині, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними;
– питати у продавця щодо наявності документу, в якому вказаний фактичний вміст нітратів та пестицидів в кожній конкретній партії;
– ні в якому разі не купувати розрізані кавуни та дині, а тільки цілими;
– перед вживанням ретельно мити шкірку плоду;
– не їсти кавун близько до шкірки, оскільки в ній нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті;
– не споживати надмірну кількість баштанних культур, якщо вживаєте їх вперше, а особливо, діти;
– зберігати залишки кавунів та динь в холодильнику не більше доби.
Придбавши ягоди, овочі, зелень, ви можете звернутись в територіальні міжрайонні, міські відділи та ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» для проведення лабораторних досліджень на визначення вмісту нітратів у них», – розповідає лікар з гігієни харчування обласного лабораторного центру Ольга Білинська.