У найближчому майбутньому сільські жителі можуть втратити можливість заробляти на домашньому м’ясі – Аграрний комітет парламенту підтримав законодавчу заборону продажу м’яса тварин, яких забили не на бійні.
Відповідну норму в Раді зареєстрували в січні цього року, а вже 15 березня її підтримав профільний комітет. У документі зазначається: з 1 січня 2020 року заборонено продавати м’ясо домашніх тварин і птахів, кролятину і м’ясо нутрії, якщо їх забили не на бійні. За порушення цих правил загрожує штраф до 850 грн, де є спеціальний експлуатаційний дозвіл, повідомляє «Сегодня».
Перегляньте також:
- Військового на Тернопільщині оштрафували на 17 тисяч гривень
- «Тернопільводоканал» оштрафували за монопольні зловживання на 2 млн грн
Читайте також
Автори документа уточнюють: ці правила не поширюються на випадки, коли м’ясо використовується виключно для особистого споживання. Крім того, норма не стосується малих обсягів домашніх птахів, кролятини і нутрій (до 10 тушок на день) – їх можна буде продавати, заколовши перед цим удома.
Стежити за новим порядком забою тварин буде інспектор Державної ветеринарно-санітарної експертизи. При цьому, якщо перевіряючий виявить, що людина продає м’ясо не з ліцензованої бійні, то цей продукт буде знищений в її присутності.
«Цей документ – запорука продовольчої безпеки, а також здоров’я людей і сільськогосподарських тварин», – відзначає один з авторів законопроекту, нардеп Олег Кулініч.
Заступник голови Аграрного комітету Олександр Бакулін говорить, що прийняття цієї норми прописано в Угоді про асоціацію з ЄС – і саме такі правила сьогодні діють в Європі.
Глава Держспоживслужби Володимир Лапа зазначає: в будь-якому випадку можливість продавати домашнє м’ясо залишиться. Для цього тварин всього лише потрібно привозити на бійню, а не забивати на своєму подвір’ї. Це, за його словами, поширена практика цивілізованих країн. Директор однієї з сільськогосподарських підприємств Владислав Мардер вважає, що спроба ввести в Україні тільки сертифікований забій тварин логічна і зрозуміла з точки зору прагнення відповідати європейським нормам.
«Але у нас в країні вкрай мало ліцензованих боєнь, і вони в основному працюють на великих гравців у галузі. Уявляєте, що буде з цінами на м’ясо для простих українців після того, як зобов’яжуть всіх обробляти свою худобу на бійнях? Вони однозначно виростуть. Крім того, це вдарить по малим і середнім фермам, у яких немає своїх боєнь», – додає Мардер.
А от глава Асоціації тваринників України Ірина Паламар побоюється, що новий закон вдарить по пересічних українцях із села, які живуть завдяки продажу домашнього м’яса.
«Прості люди не продають цих свиней і корів в Європу! Це єдиний спосіб заробити грошей для людей, що живуть в селах. У них іншого виходу просто немає. Не виключаю, що в теорії це корисна норма, але треба ж дати інструменти фермерам: якісь додаткові пільги, можливо, збільшити перехідний період, дати кредити під нульову ставку, щоб люди створювали ліцензовані бійні на місцях. А зараз можуть виникнути такі ж проблеми, як і з забороною на продаж молока другого сорту», – підсумувала Паламар.
Нагадаємо, що Мінагрополітики планувало з 1 січня 2018 року ввести нові стандарти, за якими підприємства повинні були відмовитися від молока другого сорту, яке вони закуповували у селян. Однак через невдоволення підприємців уряд вирішив відстрочити нові правила до 1 липня і ввести перехідний період на два роки.