Ця історія має початок, схожий на казку. Начебто одна тернопільська краля на одному із закордонних курортів познайомилася з багатеньким Буратіно — сином індійського мільярдера, власника світового виробника елітних алкогольних напоїв. Невдовзі вони побралися, наша землячка завагітніла і захотіла додому, а пристрасний індус так закохався, що вирішив перебратися разом із нею, а паралельно — перевести до Тернополя свій бізнес…

Якщо сказане — реальність, а не казка, то невдовзі Тернопілля очікує неабиякий інвест-бум.



 

Сумнівні моменти

Така оповідка облетіла місцевий бомонд кілька місяців тому. У реалії такої казки вірилося мало, тим не менше поступово вона почала набувати суттєвіших контурів: заговорили про відкриття представництва, у Тернополі з’явилася реклама знаменитого індійського алкогольного бренду. Втім, знаючі люди відразу зауважили, що справжня назва одного з найбільших виробників алкоголю у світі UB-Group дещо відрізняється від тернопільського аналога — UB-Groupе. Дещо відмінним виявився і логотип компанії. Завдяки інтернету стало відомо також, що син мільярдера зовсім не схожий на особу індуса, який позиціонує себе у Тернополі від всесвітньо відомого алкогольного бренду…

Втім, пояснення сумнівним моментам невдовзі ніби знайшлися. Подейкують, що, мовляв, UB-Groupе — це представництво відомої індійської компанії в Україні і що має воно повну назву “ТОВ “Юніверсал Бреверіс груп” замість індійського “Юнайтед Бреверіс”. Відповідно у Тернополі з’явилися сіті-лайти і біг-борди з фразою: “Юнайтед Бреверіс” представляє ТОВ “Юніверсал Бреверіс груп”. Дещо прояснилася ситуація і з індусом на ім’я Овайсі Тофікуддін, який насправді є не сином, а нібито просто одним із родичів власника UB-Group мільярдера Віджая Малльї, якого, звісно ж, усі вони шанобливо величають (у нашому розумінні) “папа”. Зрештою, ніхто офіційно й не заявляв, що Овайсі Тофікуддін — син мільярдера, а чутки… чутками.

Яскраве відкриття

І ось минулого четверга, 11 лютого, відбулася довгоочікувана презентація компанії UB-Groupе у Тернополі. Їй передувала масштабна промоція — реклама на сіті-лайтах, біг-бордах і цілих газетних шпальтах, ролики на телебаченні, де зазначалося, що почесним директором компанії є екс-начальник обласної міліції Василь Облещук. Очікувалося, що церемонію відкриття офісу в Тернополі на проспекті С. Бандери, 32-а проведуть керівники області й міської влади. Натомість усе її представництво на відкритті обмежилося лише заступником голови облради Любомиром Крупою, а облдержадміністрацію представляв… радник голови ОДА, відомий місцевий підприємець, який розкрутився на мережі “Amway”, Тарас Демкура. Після коротких промов вони й перерізали стрічку.

Церемонія відкриття радше запам’яталася шикарним позашляховиком Hummer (година його оренди, до речі, коштує не так багато — 80 доларів), величезною пляшкою шампанського, дорогими меблями й облаштунками нового офісу, дівчатами-моделями і живою класичною музикою. На присутніх, очевидно, мали справити враження золоті оздоби приміщення, коштовні люстри та епатажно-стильний одяг самого Овайсі Тофікуддіна, який, судячи з усього, коштує не одну тисячу “зелених”. Під стать на презентації малювалися також золоті перспективи інвест-проекту: відкриття на Тернопіллі вже цього року п’яти заводів з виробництва елітного алкоголю (до речі, по всьому офісу були розставлені пляшки знаменитої горілки “Фінляндія” та дорогих сортів віскі), десятки мільйонів доларів інвестицій в економіку краю, транзитні потоки у всі кінці білого світу, сотні нових робочих місць і т.д. Зважаючи на аграрний потенціал області, наявність відповідної сільгоспсировини та аж 9-ти спиртозаводів, які через відсутність збуту продукції більше стоять, аніж працюють, в уяві мимоволі визрівав знайомий зі школи образ Нью-Васюків. Підсилювало це й повідомлення про кроки, що можуть витягти нашу область з кризи, і про допомогу компанії UB-Groupе воякам АТО, і як доказ — демонстрація сертифіката на 100 тис. грн. До речі, у зв’язку із цим було сказано, що невдовзі Овайсі Тофікуддін зустрінеться з головою ОДА Степаном Барною і передасть йому гроші, однак, як стало відомо, сертифікат вже наступного дня, 12 лютого, передали голові облради Віктору Овчаруку.

Хто такий індус Тофік?

Звісно, викликає природний інтерес: хто ж він насправді, цей загадково-таємничий Тофікуддін Овайсі, якого знайомі називають просто Тофіком? За даними Google, на території України цей іноземець разом з мешканкою села Шульганівка Чортківського району Зоряною Кухар є засновником підприємства “ВорлдФудТрейд”. Відомо також, що півтора року Тофікуддін Овайсі мешкав у Росії, де на його прізвище зареєстроване ООО “ТБТ” зі статутним фондом 150 тисяч рублів (за теперішнім курсом — близько двох тисяч доларів). Вид діяльності — дослідження кон’юнктури ринку. Що не кажіть, а дивні факти як для біографії, умовно кажучи, представника індійського мільярдера.

Дані про Овайсі є також на сайті корпорації Worldfoodtrade LLC. Але там йдеться про Shahibzada Ovaysi, який є гендиректором корпорації. Ця структура займається експортом продукції з Індії, а також дистрибуцією різних торгових марок. Якщо взяти до уваги, що тернопільський Тофікуддін Овайсі є засновником українського ТОВ “ВорлдФудТрейд”, то правдоподібно, що він може бути родичем Shahibzada Ovaysi. Щоправда, зрозуміло, масштаби “Ворлд-ФудТрейду” навіть близько неспівмірні зі світовим гігантом продажів алкоголю United Breweries…

Та залишмо у спокої темнувате минуле Овайсі Тофікуддіна. Нині він розгорнув феноменально активну кампанію у Тернополі, залучаючи під штандарти своєї новопрезентованої фірми представників тернопільського бомонду. Є інформація, що на це повелися принаймні кілька місцевих авторитетних людей і навіть долучилися до індійського алкобізнесу коштами. Як то все це обернеться — серйозним бізнесовим інвест-проектом чи витівкою новітнього Остапа Бендера, — наразі можна тільки гадати. Але якщо представники ТОВ “Юніверсал Бреверіс груп” мають обгрунтовані відповіді на запитання, на які ми поки що не знайшли відповідей, то “НОВА…” охоче надасть їм можливість відверто висловитися.

 

Дмитро Звіробій

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: