Медики Тернопільського обласного лабораторного центру наголошують, що в осінній період чимало людей потрапляють до лікарень через отруєння грибами. Тому, лікарі закликають бути вкрай обачними, збираючи гриби і споживаючи їх. Рекомендують дотримуватися кількох правил:
«Щоб не отруїтися грибами: збирайте тільки добре знайомі гриби, тому що перше правило грибника: не впевнений – не бери;
гриби, які викликають у Вас сумніви, краще показати досвідченому грибнику;
Перегляньте також:
- На Тернопільщині чоловік знайшов гриб вагою понад кілограм
- На Кременеччині знайшли гриба вагою півтора кілограма
ніколи не пробуйте гриби на смак і запах, навіть якщо Ви впевнені, що вони їстівні;
не збирайте перезрілі, в’ялі, зіпсовані, пошкоджені гриби. Вони дуже швидко накопичують небезпечні отруйні речовини, що можуть викликати отруєння;
збираючи гриби, не зривайте їх. Таким чином Ви пошкоджуєте грибницю, лишаючи можливості плодоносити на наступний рік. Обережно зрізуйте гриби біля основи ніжки, а трубчасті можна викручувати з грибниці;
збирайте гриби в кошик чи провітрювану тару. У відрі (пластмасовому чи металевому) і пластиковому пакеті гриби швидко псуються; перш ніж покласти гриб до кошика, слід очистити його від землі, сміття та листя і укладати капелюшками вниз або боком, при цьому, трубчасті гриби разом з ніжкою, а у пластинчастих грибів ніжки обрізати до довжини 2-3 см; не збирайте гриби за раз більше, ніж можна переробити. Зібрані гриби дуже швидко псуються і втрачають свої якості. Тому їх необхідно обробити відразу ж після повернення з лісу;
Уникайте місць збору грибів, розміщених поблизу екологічно забруднених районів (сміттєзвалища, токсичні виробництва, підвищений радіаційний фон, близькість до автомагістралей)», – наголошують медики.