До Збаразької центральної районної клінічної лікарні доправили місцевого жителя з діагнозом «Харчове отруєння грибами». Медики закликають бути вкрай обережними, споживаючи гриби, адже деякі з них є дуже небезпечними для здоров’я людини і можуть призвести навіть до летальних наслідків.
Перегляньте також:
- «Контінентал» допоміг облаштувати спортивний та дитячі майданчики в Оришківцях
- Графік включення електрики на Тернопільщині: світло буде по 4-6 год
Лікарі нагадують, що збирати можна тільки відомі вам їстівні гриби, а тих, у яких ви не впевнені – краще не підбирати. Не забувайте, що гриби – чудові природні фільтри, тому оминайте ті, що ростуть біля автошляхів, промислових зон, біля смітників, звалищ, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Краще уникайте грибів із циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення, оточене оболонкою. Також не підбирайте старих, червивих, в’ялих, пошкоджених, грибів зі слизом. Часто небезпечними є пластинчаті види, отруйні гриби маскуються під них.
Якщо ви купуєте гриби, то робіть це тільки магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках, там вони перевірені. Цей товар на стихійних ринках, або який продається «біля дороги» – може бути небезпечним, хіба що самотужки там оглядайте кожен гриб і сподівайтеся на свої знання, добре перевірте, чи немає отруйних.
Готуючи гриби до споживання, обрізайте забруднену нижню частину ніжок, продукт добре промийте, у маслюків та мокрух знімайте з капелюшка плівку. Дикорослі гриби відварюйте обов’язково у той день, коли їх зібрали, інакше в них утвориться отрута. На початковому етапі кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар треба злити, тільки тоді їх можна варити або смажити. Вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, які будете засолювати, щоб позбутися гірких речовин, що уражають слизову оболонку шлунка.
Лікарі не радять їсти гриби дітям, літнім людям та вагітним. Пам’ятайте, що неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати таке важке захворювання, як ботулізм. Бережіть своє здоров’я.