Земля, що стала каменем спотикання

Опубліковано:
3 Вересня, 2015 о 10:23

У Борщеві назріває конфлікт між членами городнього товариства з одного боку й міською радою з другого. За законом міська рада повинна надати учасникам АТО земельні ділянки для користування.

 



Для цих цілей було виділено 10 га землі по вул. Котляревського, де городні ділянки власників товариства «Новинка», які почали цікавитись, як сталося, що без їхнього відома в деяких із них фактично відбирають землю. Невже в Борщеві більше немає вільних земель? Це породило непорозуміння.

 

WB1FcJT-5Ak

 

На одній із сесій міськради власники городніх наділів, які були присутні там, обурювались і просили депутатів не голосувати за таке рішення, адже землі обробляють понад двадцять років, а для деяких родин нині шмат городу — добра допомога в господарстві, люди фактично виживають завдяки своїм наділам.

 

Голова городнього товариства «Новинка» Роман Скорохід надав редакції всі копії документів, з яких видно, що згідно з рішенням міської ради від 20 червня 1991 р. їхньому товариству було виділено 42,8 га землі в постійне користування. Таким чином 410 його членів отримали ділянки. В тому ж році в серпні товариству було видано й державний акт на право постійного користування землею. Люди розробили детальний план для окремих ділянок, карту, склали списки членів, розробили статут, обрали голову й правління.

 

І ось наші читачі дізналися, що з’явилось рішення сесії від 29 грудня 2014 р., згідно з яким вирішено «розробити детальний план території кварталу індивідуальної житлової забудови на земельній ділянці орієнтовною площею 10 га землі по вул. Котляревського у м. Борщеві для здійснення будівництва індивідуальних житлових будинків та обслуговування господарських будівель і споруд».

 

— Ми вважаємо, що тут порушені наші права як членів городнього товариства, яке має усі потрібні документи, — коментує голова товариства Р. Скорохід. — Адже депутати приймали це рішення, не будучи поінформованими про існування нашого товариства та наявність відповідної документації. Про існування товариства знав міський голова Іван Башняк. Вважаємо, що рішення у такому формулюванні взагалі не мало виноситись на розгляд. Ми переконані — воно незаконне, тож на загальних зборах товариства «Новинка» прийняли рішення звернутися в прокуратуру, щоб відмінити його.

 

Депутат міськради М. Солян добився повторного розгляду цього питання на сесії, що відбулася 5 червня 2015 р. Окремим пунктом у ньому рекомендується землекористувачам городніх ділянок по вул. Котляревського в термін до шести місяців (із 5 червня 2015 р.) визначитися із правовим статусом городнього кооперативу «Новинка» в частині державної реєстрації юридичної особи та права постійного користування земельною ділянкою.

 

— Заковика вийшла через те, що наш державний акт має серійний номер, але не має номера в книзі записів державних актів, — каже Р. Скорохід. — Тому ми звернулися із заявою у відділ земельних ресурсів Борщівської РДА з проханням видати нам довідку про знаходження в реєстрі запису та підстав користування земельною ділянкою нашим городнім товариством. На що звідти отримали відповідь, що, мовляв, справа щодо відводу земель городньому товариству «Новинка» є, але державний акт на право користування землею відсутній. Аргумент такий: у книзі записів державних актів державний акт на право користування землею нашого товариства нібито не зареєстрований. Одне слово, нам письмово доповіли, що наш акт є недійсним, а згідно із земельно-обліковими документами за нашим кооперативом числиться ділянка площею 43 га, яка «перебуває у тимчасовому користуванні, в т. ч. на умовах оренди».

 

284

 

Члени товариства, які звернулися до нашої газети, кажуть, що всіляко підтримують уряд і державу в питанні надання земельних ділянок для учасників АТО. Але не розуміють, чому місцева рада не звертає увагу на побажання людей, які стільки років обробляють землю і живуть з неї? Чому не звертає увагу на документи, які є у товариства, й державний акт?

 

На звернення людей до міської ради з проханням надати для ознайомлення детальний план території кварталу індивідуальної житлової забудови, заявники отримали відповідь, що в цьому питанні ще будуть радитися з людьми. Адже відповідно до статті 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» такі проекти підлягають громадському обговоренню та оприлюдненню. А нещодавно у районній газеті міська рада опублікувала повідомлення, в якому визначено дату проведення таких громадських слухань — 8 вересня.

 

Зі свого боку міська рада вважає такі дії виправданими, адже надала людям ще один документ із сектору містобудування і архітектури Борщівської РДА. Це — висновок, де йдеться про те, що генеральним планом міста, який був розроблений «Укрзахідцивільпроектом» ще в 1992 р., частина території в північній частині Борщева — район вул. Котляревського (саме та спірна ділянка землі товариства) — був передбачений під, процитую дослівно, «перспективне розміщення об’єктів громадського призначення в кварталі територій індивідуальної житлової забудови». Тому, як випливає із останнього абзацу цього документа, сектор містобудування вважає можливим розроблення детального плану під забудову.

 

Однак люди вважають такі дії неправомірними. Адже акт на право власності їм було видано роком раніше. В будь-якому разі своє вагоме слово в цьому спірному питанні повинен поставити суд, куди наші читачі мають намір звернутися.

 

Міський голова І. Башняк у розмові зі мною стверджував, що згадане товариство в міській раді не проходить по жодних документах, у письмовій відповіді із земельного відділу йдеться про те, що акт на право користування земельними ділянками товариства в них не зареєстрований. Тому й було виділено членам «Новинки» час до шести місяців для того, щоб юридично оформити всю належну документацію. За його словами, із земельними ділянками в місті сутужно, а учасників АТО забезпечити землею зобов’язує закон. На сьогодні вже є 37 заяв.

 

Частина депутатів на чолі із Мирославом Соляном на одній із сесій міськради довели, що альтернативний варіант існує. Вони запропонували виділити такі земельні ділянки для учасників АТО по вул. Шкільній, де є вільні землі. Таким чином конфлікту можна уникнути. Отже, у рішенні міськради за 21 липня 2015 р. ідеться, що земельні ділянки учасникам антитерористичної операції на сході України для здійснення будівництва індивідуальних житлових будинків та обслуговування господарських будівель і споруд буде виділено після розроблення та затвердження детального плану території кварталу по вул. Шкільній. І тут можна було б поставити крапку. Але читачі, які звернулися до нашої газети, частина депутатів, теж наших читачів, стверджують, що від своїх намірів у міськраді навряд чи просто так відмовляться. Ми стежитимемо, як розвиватимуться події.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: