Завтра в Бучачі відкриють пам’ятник Пінзелю

Опубліковано:
15 Листопада, 2014 о 10:45

В неділю 16 листопада о 13.00 годині в Бучачі відбудеться відкриття пам’ятника відомому в цілому світі нашому земляку, геніальному скульптору Іоанну Георгу Пінзелю. Автором пам’ятки є Заслужений художник України, член спілки художників, доцент кафедри образотворчого мистецтва і дизайну Тернопільського  педагогічного університету ім.Гнатюка Вільгушинський Роман Казимирович. Кошти на створення скульптури виділив місцевий бучацький підприємець Бабала Василь Васильович –  ПП “Іскра”.

 



 

Відкриттю пам’ятника передувала перша в історії України виставка “Скульптор бароко в Україні середини ХVІІІ століття: Іоанн Георг Пінзель”, що проходила в іменитому храмі мистецтва – паризькому Луврі з 21 листопада 2012 року. В експозиції були представлені 27 робіт “галицького Мікеланджело” з музеїв Львова, Тернополя та Івано-Франківська. Виставку скомпонували в одній із зал Лувру, де раніше приймали присягу французькі королі.

 

Безпрецедентна культурна подія відкрила Європі українського майстра світового масштабу.

Куратор виставки, головний зберігач відділу скульптури Лувру та відомий мистецтвознавець Гілем Шерф, зі свого боку, зазначив, що для паризького музею було високою честю приймати у себе такого унікального українського майстра з різьблення, яким є Іоанн Пінзель. “Виставка Пінзеля лише підтвердила наміри Лувру щодо тривалої співпраці з Україною та спільних проектів”, – зазначив він.

 

Над реставрацією та сценографією виставки Іоанна Георга Пінзеля працювала група французьких і українських фахівців, які відвідали Львів, Годовицю, Тернопіль, Бучач, Івано-Франківськ, де працював Пінзель. Представлена в Парижі колекція – це лише незначна частина робіт майстра, врятована колишнім директором Львівської галереї мистецтв Борисом Возницьким. На підтримку проекту Україна виділила понад 2,5 млн грн. Експозиція проходила відповідно до тристоронньої угоди між Міністерством культури України, Львівською національною галереєю мистецтв та Лувром.

 

 

На передодні виставки відбулася презентація альбому “Таїна Пінзеля”. Унікальний альманах готувався майже 30 років. До нього увійшли пінзелезнавчі праці Віри Стецько та світлини 55 робіт скульптора, відзняті фотографом Костянтином Сачеком. Серед них і остання знайдена кам’яна робота майстра – скульптура Святого Онуфрія, яка досі зберігається у храмі біля Бучача.

До видання альманаху та створення фільму «Таїна Пінзеля. Від Бучача до Лувру» долучився відомий бізнесмен та меценат Тарас Демкура.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: