Міністерство регіонального розвитку та будівництва України перед Новим роком опублікувало рейтинг областей України за підсумками 9 місяців 2015 року. Звичайно, життя, а з ним і показники пішли вперед, але, тим не менше, журналісти «Номер один» вирішили проаналізувати рейтинг, адже він сухими статистичними цифрами говорить про ефективність роботи виконавчої гілки влади та її керівника. Про це пише у своїй статті Віталій Попович на сторінках газети “Номер Один”.

 



На Тернопільщині найбільші споживчі ціни по Україні

 

За зведеними показниками по всіх напрямках соціально-економічного розвитку,  Тернопільська область займає 23 місце, позаду лише Донеччина та Луганщина.

 

На наш погляд, така плачевна ситуація сталася через ряд факторів. Насамперед через деформовану структуру економіки. В області мало виробництва (промисловості та сільського господарства) і багато торгівлі та сфери послуг.

 

Другий фактор – цілі галузі представлені малою кількістю підприємств. Від одного підприємства залежить цілий напрямок. І якщо в нього проблема з закупівлею сировини і має місце виробничий простій або перевищення складських залишків, тобто менша реалізація, то ціла галузь показує збиток. Характерним прикладом у цьому плані є машинобудівна галузь і її флагман «СЕ Борднетце-Україна». У залежності від того, як він працює, галузь може давати великий ріст або, навпаки, падіння.

 

Третя причина – це неглибока переробка сировини. Тернопільські підприємства  майже не створюють доданої вартості, а цей показник і є найреальнішим індикатором економіки. Додана вартість найбільше формується у виробництві (близько 90%), але якщо по структурі економіки та ж промисловість займає всього четверту частину, відповідно немає звідки формувати цю додану вартість. Через те, що структура економіки порушена й розбалансована, Тернопільщина відстає протягом 10-12 останніх років навіть від своїх найближчих географічних сусідів.

 

Четвертий фактор – це величезна тіньова економіка, яка впливає на той же індекс споживчих цін. За даними Мінрегіонбуду, на Тернопільщині за останній рік стався найбільший ріст споживчих цін зі всіх регіонів України при тому, що офіційно доходи в людей не значні. Це означає, що готівка у мешканців області є, але вона «гуляє» поза економікою.

 

Ще один фактор – це монополізація ринків. Монополісти тримають високі ціни і люди змушені купувати товари та послуги, натомість роблять «перекос» в інших сферах життєдіяльності. Так заборгованість населення області за комунальні послуг складає 30%. Тобто люди не мають за що платити, натоміть вимушено витрачають значні кошти на товари першої необхідності.

 

Якщо ж вдатися до деталізації економічної частини запропонованого Мінрегіонбудом рейтингу, то найбільше область «витягують» галузі будівництва, промисловості та сільське господарство. При цьому має місце не ріст показників по галузях, а плавніше падіння у порівнянні з іншими регіонами України. Так індекс промислового виробництва склав 94,9% (11 місце). Така висока позиція області пояснюється за рахунок того, що промисловість у нас майже відсутня і падати немає куди. Реальну ж картину в промисловості показує обсяг реалізованої продукції на одну особу – 7287 грн. (23 місце).

 

Індекс обсягів сільськогосподарського виробництва зупинився на рівні 95,8% (14 місце), тобто має місце незначне падіння. Та щодо обсягу виробництва на одну особу ситуація дещо гірша – 9994 грн. (19 місце). Чому так сталося? Бо область здебільшого виробляє сировину, а населення купує вже готову продукцію, яка приносить дивіденди іншим регіонам. А ціна сировини і кінцевого продукту може відрізнятися в кілька разів.

 

Якщо по Україні будівництво суттєво впало (у середньому на 22,8%), то на Тернопільщині це падіння склало всього 8% і за індексом будівельної продукції область на високому дев’ятому місці. У серединці ми і за обсягом виконаних будівельних робіт на одну особу – 552 грн. (15 місце).

 

Натомість найбільше область потягнув донизу індекс споживчих цін – 146,4% (останнє 25 місце). Це означає, що на Тернопільщині більший ріст на досліджувані товари (хліб, молоко, яйця тощо), ніж у тій Донецькій і Луганській областях. Такий стан справ пов’язаний у першу чергу із введенням мораторію на перевірки суб’єктів господарської діяльності та ліквідацією цінової інспекції. Відповідно вплив на виробників, навіть товарів першої необхідності, відсутній, тому й ціни йдуть вгору. А регулювати їх у ручному режимі влада області не хоче або не може, хоча розмова з виробниками у цьому питанні була б не зайвою.

 

«Тенденція на покращення має місце»

 

Наскільки реальну картину відображає рейтинг Мінрегіонбуду, журналісти «Номер один» попросили прокоментувати найбільш зацікавлену особу – голову Тернопільської ОДА Степана Барну.

 

– Так історично склалося, що Тернопільська область останніх 10 років у подібних рейтингах завжди займала останнє або передостаннє місце серед областей України. Тому за короткий час змінити щось кардинально не так просто. Якщо ж хтось оцінює по ньому саме мою роботу, то не раджу цього робити через кілька причин. По-перше, думаю, нелогічно оцінювати роботу голови ТОДА всього лише за півроку. Потрібно хоча б дати рік попрацювати. По-друге, я прийшов на посаду, коли обласний бюджет було сформовано, затверджено програму соціально-економічного розвитку на рік, тому особливих змін не могло відбутися. Але хто б там що не говорив, тенденція на покращення все-таки має місце, – зауважив Степан Барна.

 

Найперше Степан Степанович ставить собі у заслугу, що середня зарплата по області з 2400 грн. у квітні збільшилась до понад 2900 грн. у грудні. А особлива гордість тернопільського губернатора – відновлення діяльності спиртозаводів.

 

– Упродовж 2015 року відновлено виробничу діяльність Борщівського та Козлівського МПД ДП “Укрспирт”. Після кількох років простою відновили виробничу діяльність ДП «Зарубинський спиртозавод” (відкрито підприємство з виробництва інноваційного біопалива) та Ковалівський спиртовий завод. На часі стоїть питання запуску Залозецького спиртозаводу (виробництво біоетанолу). Тобто це реальні справи – працюючі заводи, отримані заробітні плати та відрахування до бюджету, а не ідея фікс, мовляв, сьогодні для галочки запустили завод, а завтра про нього забули, – зазначив губернатор.

 

Окрім того, до позитивних моментів голова ТОДА відносить «приплив» в область державних грошей.

 

– А як оцінювати позицію щодо капітальних вкладень? Якщо проаналізувати попередні роки, то, наприклад, у 2014 році надходження по Фонду регіонального розвитку складали 12,5 млн., з яких було освоєно 7,5 млн. грн. Натомість у 2015 році капітальних вкладень в область надійшло 99 млн. грн. лише по Фонду регіонального розвитку плюс ще 40 млн. грн. – по капвкладеннях. Приріст  очевидний! – резюмує Степан Степанович.

 

Віталій Попович

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: