За традицією сьогодні у храмах служать древню Літургію св. Якова

Опубліковано:
5 Листопада, 2014 о 09:54

За традицією, в день пам’яті Апостола Якова (5 листопада) замість звичної Літургії св.Івана Золотоустого звершується, древня єрусалимська Літургія св.Якова.
 
Чин  Богослужіння Єрусалимського типу, за переданням складений ап. Яковом, братом Господнім  і першим єпископом Єрусалиму. 
 
Багато хто з літургістів вважає, що Літургія Василія Великого і Івана Золотоустого є послідовним скороченням Літургії апостола Якова.
 
Під час цієї Служби Божої миряни, як і священнослужителі, причащаються Тіла і Крові Христової роздільно, по давньому чині, як було прийнято до VI-го Вселенського Собору: спочатку священнослужитель вкладає в уста причаснику частицю Тіла Христового з дискосу, потім інший священик подає причаснику з чаші Кров Христову.
 
Відмінність цієї літургії ще в тому, що більшість молитов читається вголос, а не про себе, як на літургії Івана Золотоустого, Василія Великого чи Напередосвячених Дарів.
 
Під час Богослужіння Єктенії і Святе Письмо читається дияконом обличчям до народу, а не до престолу, крім «Апостола» і Євангелії читається також Старий Завіт, а замість «Херувимської пісні» на Великому Вході співається «Нехай мовчить всяка плоть…».
 
Під час Літургії відбуваються поминання священнослужителем усієї Церкви – усієї Спільноти – видимої та невидимої (прославленої, воюючої та терплячої), тобто поминання всіх членів Церкви – охрещених, ангелів та всіх прославлених святих. Люди під час цих поминань (молінь) співають постійно, повторюючи: «Пом’яни, Господи Боже наш».
 
Ця Літургія народилася в самій колисці християнства, в єрусалимській первісній спільноті, на Святій Горі, в лоні матері всіх християнських Церков. Вона дозволяє нам глибоко відчути живий зв’язок з Єрусалимом, кожного разу по-новому пережити духовну та історичну єдність з нерозділеним християнством перших століть.
 
Виразність молитов Літургії Апостола Якова воскрешає живу віру перших християн. Час, здається, повертається назад, і відозви на Літургії до святих отців древньої Церкви, майже сучасників цього богослужіння, оживляє відчуття близькості до них, єдності з ними у Христі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Все почалося з малини»: військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив та відкрив «Сокарню»
20:10, 23 Жовтня, 2024

Військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив

ТОП новини тернопільщини: