Юрій Костенко у Тернополі представив свою книгу про ядерне роззброєння України

Опубліковано:
3 Жовтня, 2015 о 07:23

У Тернополі побував відомий політик і науковець Юрій Костенко. Він представив свою книгу «Історія ядерного роззброєння України». Видання називають першою книгою, присвяченим цій темі. Документи, фото, архіви – автор оприлюднює секретні матеріали, які донедавна були у закритому доступі.

 



Юрій Костенко був другим за історію незалежності міністром охорони навколишнього природного середовища України, членом Комісії з питань ядерної політики та ядерної безпеки, а також очолював тимчасову Комісію з питань розробки концепції національної безпеки та брав участь у переговорному процесі щодо ядерного роззброєння України. «Опинившись в епіцентрі тих подій, – тому що відразу після проголошення незалежності опозиційна меншість, до якої я належав у Верховні Раді першого скликання, делегувала мене спочатку на напрям національної безпеки. По-перше, я був науковцем, по-друге, в мене опинився архів Радянського Союзу щодо концепції національної безпеки», – розповів Юрій Костенко.

 

Задум написати цю книгу з’явився ще у 90-х роках. Однак впорядкувати матеріали вдалося лише протягом останніх двох років. До того ж, нині питання ядерного роззброєння України знову стало актуальним. На думку Юрія Костенка, якщо ядерної зброї наша держава змушена була позбутись, то ядерні матеріали були важливою складовою української економіки.

 

Юрій Костенко розповів: «Ядерні матеріали – це колосальна цінність, не тільки військова, але й матеріальна. На виробництво 1 тонни високозбагаченого урану потрібно 100 мільйонів доларів, 1 тонна плутонію коштує від 500 мільйонів до 1 мільярда доларів. Україна мала по 100 тонн високозбагаченого урану і плутонію».

 

Україна зараз не може відновити свій ядерний статус насамперед, через відсутність фінансів та залежність в економічних питаннях від міжнародної спільноти, – вважає Юрій Костенко. Мета його книги – застерегти політиків від нових і схожих помилок 25-річної давності. Чому Україна сьогодні залишилась один на один з Російським агресором. Відповідь на це питання також можна знайти у книзі.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: