Юрій Андрухович привіз у Тернопіль саркофаг Фантомаса (Фото)

Опубліковано:
20 Квітня, 2015 о 07:04

Саркофаг, щоправда, друкований – це збірка есеїстки чи радше колонок, чи ще точніше тсн-ок “Тут похований Фантомас”.




До Тернополя Юрій Андрухович прибув зі Львова, де 17 квітня зустрів 30-річчя “Бу-Ба-Бу”.

 

“Так сталося: 17 квітня 1985 року відбулася ця ззовні непомітна подія, — сказав про час створення “Бу-Ба-Бу” Юрій Андрухович. — Насправді, у день створення, я не зміг бути у Львові. Зустрілися лише Неборак та Ірванець. У нашому тріо я був єдиним, хто знав кожного з них окремо, бо до 17 квітня 1985-го Неборак і Ірванець були не знайомі. Того дня ми домовилися зустрітися біля Оперного театру у Львові. Мене мали упізнати ті двоє… але напередодні я занедужав і не зміг виїхати на зустріч. Зв’язатися у той час було складно – ні смс, ні імейлів… Ми домовилися зустрітися о 10.00 год., якщо всіх не буде, то треба прийти рівно через годину на те саме місце. Так Неборак і Ірванець ходили до 14.00… Мене не було. Поки не здогадалися придивитися до людей: якщо ще хтось ходить сюди щогодини, міг запам’ятатися. Так вони і зустрілися. Не віриться: вчора цій події виповнилося 30 років…”.

 

Тексти зі збірки “Тут похований Фантомас” створені впродовж кількох років і складають певний документальний роман – з послідовністю розвитку подій, документацією часу, який здався Юрію Андруховичу актуальним. Специфічний сюжет збірки створюють дати написання кожного окремого тексту. Жодна з колонок не перевищує 5 тис. знаків.

 

— Презентація книги “Тут похований Фантомас” у Тернополі цілком особлива, — зазначив перед тернопільською публікою Юрій Ігорович. — Адже вперше відбувається за присутністі художника книжки — тернополянина Тараса Бріля.

 

Колонки зі збірки Андрухович почав писати в грудні 2010-го, публікував їх раз у тиждень на сайті “ТСН”. Коли з’явилися перші з есе, в історії України був недобрий час – період раннього і досить прикрого Януковича та його режиму. До збірки “Тут похований Фантомас” обрано понад 70 колонок за останні чотири роки – остання, за часом написання, датована літом 2014 року.

 

 

Ірини Юрко.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #андоухович, , #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фестиваль
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: