Япчанка – стародавній напій з Опілля

На фото найпростіший у світі заливний пляцок з ябками та персиками. Персики у ньому лише на горі для прикраси, але їх смак на стільки домінує, що не відчуваються не лише яблука, але і чайна ложка кориці, яку я туди вибухав.

Але хотів би поміркувати про Япчанку чи Ябчанку.

Чомусь укрнет наповнений лише її різновидом з Карпат.

Лемки, гуцули, бойки япчанку готували, як десерт. Яблука варили з цукром, потім їх минули до однорідности, заправляли сумішшю з молока, сметани та ложки борошна чи крохмалю, давали остити, поливали медом і так споживали.

Досить смачно, між іншим.

Але є ще япчанка з Опілля, як напій. Варився з яблук компот, розварені япка пропускалися крізь сито, додавали до компоту, заправляли сметаною з борошном або крохмалем. Напій був густіший за компот, але рідший від киселю.

До густої і рідкої япчанки пасує мед, кориця, ваніль, горіхи.

Іноді до япчанки додавала вишень або малини. Або за таким же переписом на Опіллі варили малинчинку.

Найбільше япчанка смакує з різною кондитеркою або з молодою картоплею.

Олег Ущенко

Останні новини: