enerhetyk-ua Вуличне радіо
Олег Ущенко
Олег Ущенко

Режисер, письменник, журналіст

Япчанка – стародавній напій з Опілля

Опубліковано:
8 Липня, 2025 о 20:43

На фото найпростіший у світі заливний пляцок з ябками та персиками. Персики у ньому лише на горі для прикраси, але їх смак на стільки домінує, що не відчуваються не лише яблука, але і чайна ложка кориці, яку я туди вибухав.

Але хотів би поміркувати про Япчанку чи Ябчанку.



Чомусь укрнет наповнений лише її різновидом з Карпат.

Лемки, гуцули, бойки япчанку готували, як десерт. Яблука варили з цукром, потім їх минули до однорідности, заправляли сумішшю з молока, сметани та ложки борошна чи крохмалю, давали остити, поливали медом і так споживали.

Досить смачно, між іншим.

Але є ще япчанка з Опілля, як напій. Варився з яблук компот, розварені япка пропускалися крізь сито, додавали до компоту, заправляли сметаною з борошном або крохмалем. Напій був густіший за компот, але рідший від киселю.

До густої і рідкої япчанки пасує мед, кориця, ваніль, горіхи.

Іноді до япчанки додавала вишень або малини. Або за таким же переписом на Опіллі варили малинчинку.

Найбільше япчанка смакує з різною кондитеркою або з молодою картоплею.

Олег Ущенко

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Соціальна мережа
Теги: #блог, #напій, #олег ущенко, #опілля, #Япчанка
Коментарі





Статті
Інтерв'ю
Тернополянка Наталія Курник мистецьки створює натуральну красу
19:43, 4 Вересня, 2025

Тернополянка Наталія Курник мистецьки створює натуральну красу

Блоги
mtPBS
ТОП новини тернопільщини: