На фото найпростіший у світі заливний пляцок з ябками та персиками. Персики у ньому лише на горі для прикраси, але їх смак на стільки домінує, що не відчуваються не лише яблука, але і чайна ложка кориці, яку я туди вибухав.
Але хотів би поміркувати про Япчанку чи Ябчанку.
Перегляньте також:
Чомусь укрнет наповнений лише її різновидом з Карпат.
Лемки, гуцули, бойки япчанку готували, як десерт. Яблука варили з цукром, потім їх минули до однорідности, заправляли сумішшю з молока, сметани та ложки борошна чи крохмалю, давали остити, поливали медом і так споживали.
Досить смачно, між іншим.
Але є ще япчанка з Опілля, як напій. Варився з яблук компот, розварені япка пропускалися крізь сито, додавали до компоту, заправляли сметаною з борошном або крохмалем. Напій був густіший за компот, але рідший від киселю.
До густої і рідкої япчанки пасує мед, кориця, ваніль, горіхи.
Іноді до япчанки додавала вишень або малини. Або за таким же переписом на Опіллі варили малинчинку.
Найбільше япчанка смакує з різною кондитеркою або з молодою картоплею.
Олег Ущенко