Тетяна Яцечко-Блаженко
Тетяна Яцечко-Блаженко

Історик, генеалог, журналіст, авторка проєктів: "(Не)відомі волиняни", телепрограми "Ретро Волинь"

Сьогодні вашій увазі хочемо представити фото світлин Гримайлівського замку-палацу. Ці кадри датуються 1870-1880-ми роками. На фото бачимо білу величну будівлю, яка височіє на пагорбі над р. Гнила. Відомо, що звели її в XVII столітті. На початку це був мурований замок із 4-ма наріжними вежами.

Будівлю руйнували кілька разів роки польсько-турецьких воєн. Проте щоразу відновлювали. Гримайлівський замок-палац, на жаль, є втраченою спорудою, яка свого часу була в селищі Гримайлів на Тернопільщині.



Тут свого часу була резиденція Сенявських, Любомирських та Жевуських. У 1840 році вирішили замок перебудувати на палац. До нашого часу дійшов опис будівлі від Івана Крип’якевича. Цей опис датується 1931 роком: «Замок мав вигляд великого будинку, збудованого в квадрат з чотирма баштами по рогах. При перебудові було знесено три крила і дві баніти, залишилося лише південне крило у вигляді прямокутника, висотою у три поверхи, з останніми двома баштами по боках і фронтоном до півночі».

Джерело фото: NAC

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Бережанський замок, #гримайлів, #палац
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»
14:20, 26 Червня, 2024

Олег Шупляк: «Головними в житті я завжди вважав три речі: роботу, роботу і ще раз роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: