Зберегти здоров’я — непросте завдання, що постає не тільки перед людьми старшого віку, а й іноді перед цілком молодими. Ще складніше в сучасному світі мати добрий зір. Хто винен і що робити  — в розмові з лікарем клініки мікрохірургії ока «Медікус» Терезою Хорош.

 



— Терезо Михайлівно, останнім часом говорять про збільшення кількості людей, що скаржаться «на очі». Це справді так?

– Перш ніж говорити про зрослу кількість очних захворювань, варто звернути увагу на вимоги до зору, які ставить сучасна людина. За останні десятиліття незмірно зросло не лише  навантаження на зір, а й той світ, який людина спостерігає зором. Колись, щоб бачити предмети домашнього вжитку чи присадибного господарства, була достатньою гострота зору на рівні 10—20 відсотків. Зараз же змінилися умови, стандарти життя: всі дивляться телевізор, хочуть читати, бачити екран мобільного телефона. Тобто, є потреба спостерігати малі об’єкти, які до того ж швидко рухаються… Так би мовити, є на чому зауважити, що ти погано бачиш.

 

— Чи можна стверджувати, що постійне навантаження на очі сучасної людини є причиною зростання кількості офтальмологічних хвороб?

— Постійні навантаження пришвидшують прояв зорової втоми, яка, в свою чергу, якщо вона не контрольована, веде до погіршення кровопостачання, виникає кисневе голодування, накопичуються неокиснені проміжні продукти обміну речовин, як кажуть в народі — шлаки, а це може  бути пусковим моментом розвитку різноманітних захворювань. Це лише один із механізмів розвитку захворювань, однак він лідирує, якщо людина відкладає візит до лікаря «на потім».

 

— Крім особливостей сучасного життя, не останню роль, мабуть, відіграють і можливості діагностики?

— Звичайно. Американські лікарі люблять казати, що немає ідеально здорових людей — є недостатньо діагностовані. І це правда. Бо в кожного при ретельному обстеженні можна знайти якщо не ваду, то особливість розвитку, яка за певного збігу обставин може спричинити хворобу. Наприклад, безсимптомні аневризми, тобто розтягнення стінки судини. Одного дня через фізичне навантаження чи підвищення артеріального тиску, чи просто від того, що слабкість зміненої судинної стінки досягла критичної межі, аневризма може розірватися і спричинити крововилив у тому органі, в якому довгі роки себе нічим не проявляла. У такому випадку аж ніяк не можна сказати, що проблема виникла на порожньому місці. Просто про неї нічого не знали. Звертаючись до лікаря, проходячи обстеження, пацієнти певним чином убезпечують себе від таких прикрих несподіванок.

 

У нашій клініці є всі можливості для ранньої діагностики різноманітних очних захворювань. Професійна оцінка лікарями клініки стану судин сітківки та кровообігу в них,  допомагає лікарям загальної практики контролювати перебіг загальних, тілесних хвороб, та вчасно призначити лікування чи надати негайну допомогу.

 

Слід сказати також, що до кінця літа для пенсіонерів та осіб з особливими потребами огляди у клініці проводять безкоштовно.

 

 

Попередній запис за телефонами  40-05-18 та 063-135-22-74.

 

Далі буде

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: