Утеплення та енергозберігаючі вікна – це не тільки данина сучасним технологіям, а спосіб зекономити комунальних послугах та створення комфортного проживання у будинку. Інший тренд – турбота про довкілля: менше використаємо енергії – менше буде викидів парникових газів. Заміна ламп розжарювання на світлодіодні світильники, економія газу під час приготування їжі і води – усе це добре. Та найбільша економія в побуті є там, де використовується найбільше енергії – це обігрівання приміщення (близько 60%). Економити можна за допомогою утеплення Однак чи завжди ця економія є безпечною для здоров’я мешканців будинку?

 



Після теплової модернізації зовнішніх стін або, простіше, утеплення інколи якість повітря в приміщенні часто погіршується. Перевірка наявності формальдегіду, стиролу, бензолу та іншої хімії показує небезпечні  результати. Це може трапитись через неякісні матеріали-утеплювачі  чи відсутність належної вентиляції. Неякісні термо-ізоляційні матеріали можуть спричинити отруєння, погане самопочуття або привести до проблем з серцем і навіть до розвитку раку. Не варто купувати неперевірені «дешеві» або «супер-акційні» утеплюючі матеріали, оскільки можна наразитися на вихід з них мікроскопічних волокон, летких органічних сполук, важких металів. Загрозу здоров’ю робітників при виконанні робіт, а потім і мешканцям, можуть нести такі матеріали: поліуретанові панелі, поліуретановий поролон, пінопласт EPS. Забороненим є азбест.

 

До безпечних ізоляційних матеріалів для здоров’я відносять: цементний розчин, цеглу із цементу, панелі із цементу, бетонні блоки, бетон для заливки, корок, очерет, тирсу, рулони із пір’я качки (70%), вовни вівці (10%) та жгуту (20%). 

 

Після непрофесійної реалізації енергозберігаючих змін в квартирі чи будинку може з’явитися пліснява в кімнатах. Після заміни старих дерев’яних вікон на сучасні, енергозберігаючі герметичні – зникає природна циркуляція повітря, що мала місце до цього. А на самих вікнах, та довкола них з’являється конденсат. Іншим місцем конденсату стають містки холоду або неналежно утеплені частини стіни – на такій ділянці стіни через перепад температур буде утворюватися конденсат, а це в свою чергу може призвести до появи плісняви в квартирі. Забезпечення правильної вентиляції після утеплення і заміни вікон можливе за допомогою примусової вентиляції і віконних щілинних провітрювачів. В кожному випадку слід довірятися спеціалістам для визначення способу встановлення ефективної «здорової» вентиляції.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: