Управління ДСНС України у Тернопільській області стурбоване ситуацією щодо травмування та загибелі громадян через переохолодження. Адже з початку поточного року внаслідок впливу низьких температур на Тернопільщині вже зафіксовано 8 випадків травмування та 1 випадок загибелі людей.

 



Щоб уникнути переохолодження й обмороження, рятувальники рекомендують дотримуватись основних правил поведінки в умовах низьких температур. Швидку допомогу необхідно негайно викликати якщо:
• при відігріванні відчувається посилення болю, а пальці при цьому залишаються холодними і блідими;
• на ділянках шкіри, які зазнали переохолодження, виникли пухирі;
• у потерпілого сповільнилося дихання, з’явилася сонливість і млявість, сильне тремтіння і сплутаність свідомості;
• площа ділянки обмороження – перевищує площу долоні;
• сильне переохолодження або обмороження відбулося у дитини або літньої людини.

 

Існує декілька простих правил, виконання яких дозволить уникнути переохолодження та обмороження. При сильному холоді: не вживайте алкогольних напоїв – алкогольне сп’яніння сприяє високій утраті тепла, в той же час викликає ілюзію тепла. Додатковим негативним фактором є неможливість сконцентруватися на перших ознаках обмороження. Не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду. Голодний шлунок теж не сприяє виробленню енергії, необхідної для боротьби з холодом. Носіть просторий одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло.

 

Верхній одяг бажано носити непромокаючий. Тісне взуття та відсутність устілки, можуть створювати передумови обмороження. У взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими. Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом. Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас. По-перше: метал охолоджується до низьких температур швидше ніж тіло, внаслідок чого можливе «прилипання» цих предметів до шкіри з виникненням почуття болю та холодових травм. По-друге, перстені на пальцях затрудняють циркуляцію крові та сприяють обмороженню кінцівок. Як тільки-но кінцівки почали замерзати, ними слід негайно починати рухати, не дозволяючи їм мерзнути.

 

І головна умова профілактики переохолодження – здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок та постійне загартовування організму.

 

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: