У серпні чи не найбільше на продуктовому ринку приваблюють око покупця довгоочікувані кавуни та дині. Проте, на Тернопільщині уже зафіксовані кілька випадків отруєнь баштанними. Тому, медики радять не зловживати цими ласощами і особливо утримуватися від купівлі їх на стихійних ринках. Лікарі рекомендують купувати кавуни та дині лише у місцях санкціонованої торгівлі, де вони перевірені на вміст нітратів і нітритів, та вимагати у продавців документ, що засвідчує якість продукції. А якщо баштанні продають десь на дорогах, на тротуарах, всі продукти у пилюці і тим більше, якщо перевозили їх у відкритому причепі автомобіля – то, очевидно, користі такі кавун і диня не принесуть.
Перегляньте також:
- Житель Тернополя намагався виїхати до Польщі у багажнику автобуса
- У жителя Чортківщини поліція вилучила пакет з підозрілим порошком
Працівники держсанепідслужби наголошують , що не можна купувати надрізаний кавун. Ні в якому разі не варто дозволяти продавцю розрізати ягоду, аби переконати вас, що вона червона і добре достигла, оскільки тоді до м’якоті плоду швидко потрапляють мікроорганізми, які пришвидшують псування, тим більше, що надрізані кавуни не ставлять відразу до холодильника, а далі продовжують тримати на прилавках чи на асфальті за будь-якої температури і навіть під час сильної спеки. Отож, купуйте лише цілий кавун. Крім того, бажано з’їсти його відразу, або можна тримати у холодильнику, але не більше доби.
Від кавунів та динь, які викликають підозру, особливо ватро відмовитися людям із хронічними хворобами, бо отруїтися можна не тільки нітритами, а й усім, що вбирає в себе ягода із ґрунту, адже саме кавун є адсорбентом, що накопичує у собі різні речовини із навколишнього середовища і ці речовини іноді дуже шкідливі. А загалом, медики кажуть, що кавуни й дині справді корисні, бо у них є харчові волокна, які стабілізують травлення і вміст кишкової мікрофлори, а також попереджають розвиток цукрового діабету та атеросклероз.