Як Любов… Яворівська об’єднала у Тернополі Схід і Захід (Фото)

Опубліковано:
31 Серпня, 2016 о 10:13

На запрошення голови  міської громадської жіночої організації «Козачка» Любові Яворівської до Тернополя  завітала делегація представників козацького руху з Миколаївщини (Вознесенськ, Воскресенськ), з Гайворона Кропивницької області (донедавна – Кіровоградська), Одеси. Також участь взяли члени Міжнародної громадської організації «Лицарський орден українського козацького братства імені Святого Миколая».  У понеділок гості відвідали музей політв’язнів, де екскурсію провів генерал-осавул, старший науковий співробітник музею Орест Савка. На день міста гості побували на святкових урочистостях і зі сцени привітали керівника Муніципального духовного оркестру «Оркестра Волі»  Володимира Грицая з  ювілеєм.  Марина Джус із Кропивницького (колишній Кіровоград) присвятила цій події свої вірші і подарувала авторську книгу. Завдяки педагогу Надії Купині (“Козачка») гості зі Сходу відвідали всі храми міста.

 



У приміщенні крайової організації Народного Руху України  відбувся круглий стіл за участю гостей та представників Тернопільського Коша Українського козацтва імені Дмитра (Байди) Вишневецького. Подружжя  Марини та Петра Джусів – справжній взірець козацької сім’ї  із  Гайворона урочисто передали коровай від свого міського голови – тернопільському.  Цю місію виконав заступник мера Леонід Бицюра. Унікальність короваю ще й в тому, що він спечений із борошна, яке спеціально з такої нагоди було доставлене з  Тернополя, Миколаєва, Кропивницького та Одеси.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна моєї мрії

 

На думку Любові Яворівської, яка має статус генерала-осавула,  козацтво – це унікальне явище, перед яким стоїть величезне завдання: національна ідея і державність мають бути збереженими. До слова. Пані Люба вісімнадцять років тому працювала у ТОДА в управлінні у справах сім’ї та молоді. За її участю у місті відбувалось багато цікавих заходів. Саме вона була ініціатором створення в ТОДА жіночої координаційної Ради, яка виконувала великий пласт суспільної роботи. Добре про це пам’ятаю, бо працювала тоді в обласній молодіжній газеті «Ровесник».  Чоловік пані Люби був отаманом Тернопільської, Донецької, Миколаївської  областей. Останнім часом вони жили  в Новоазовську, де їх застала війна. Чоловік  Віталій Ракуленко ідеолог та засновник Міжнародного лицарського ордену ім.. Святого Миколая. Працював у канцелярії  Українського козацтва в Києві (за гетьмана Івана Біласа) і розробив концепцію «Козацька модель демократії». Після його смерті Любов Яворівська успадкувала в Ордені титул Велика княгиня.  «Маю перед державою велике завдання продовжувати розвивати Орден, –  каже Яворівська.  –  До речі, держава запізнилася із Законом про козацтво, а ніша така є: гідні чоловіки, які вболівають за державу, які добре знають історію, які хочуть, щоб ми жили у незалежній державі, потребують юридичного законного статусу, а Орден цей статус має. Я стукатиму у серця кожного козака, бо маю статус генерала-осаула.   В Ордені також  працюватиме  координаційна Рада,  будуть  запрошені всі жіночі громадські  організації,  які сповідують національну ідею та цілісність держави Україна. Не ношу форму, бо прихильниця жіночого строю. Тому що козачка залишалася вдома як берегиня і чекала на свого козака. А час минає, історія вносить корективи.  Збережемо Україну, збережемо своїм дітям мир, будемо відповідальними перед онуками – тепер це моє завдання. Я люблю Новоазовськ, Маріуполь, у Донецьку багато друзів, люблю Миколаїв – ми там сформувались, я люблю Україну. Народилася 24 серпня, я зобов’язана  нести прапор України з високо піднятою головою.  Це буде ганьба, якщо я стоятиму осторонь проблем держави.  Тому мене дуже здивувало, що козацтво розпорошилось на Тернопіллі, а воно ж колись було міцне, як граніт.

 

Присутні ознайомилися із виставкою життєдіяльності (світлої пам’яті) Віталія Ракуленка – головного ідеолога і засновника Лицарського ордену під символічною назвою «Українське козацтво разом: на Тернопільщині та східних областях».  Молитвою вшанували пам’ять громадського діяча та політика В’ячеслава Чорновола.

 

Також у роботі круглого столу взяв участь Володимир Мосейко – генерал-хорунжий (Тернопільський Кіш Українського козацтва імені Дмитра (Байди) Вишневецького та його побратими, депутат Дрогобицької міської ради Марія Вітульська. Несподіванкою для гостей стало вручення їм грамот та подарунків. У телефонному режимі учасників святкової зустрічі привітав з Луганщини Євген Дзюба, який представляє там  «Просвіту» і козацький осередок. Справжньою окрасою заходу були  пісні у виконанні Євгенії Шевчук, Марії Кравченко, Ярослави Декалюк та Ігоря Вовчака. На завершення учасники зустрічі мали добру нагоду –  посмакували смачним кулішем з польової кухні, яку тернопільські козаки організували на подвір’ї вищезгаданого музею.

 

До слова. Любов Яворівська хвилювалась, що за вісімнадцять років її відсутності у місті, вона не зможе влитися у русло тернопільського життя. Але яким було її здивування, коли голова крайової організації Народного руху України Анатолій Вихрущ відразу пішов назустріч і запропонував  провести захід у приміщенні Народного Руху, власне, це була його ідея. Як добре, коли довкола нас панують злагода і взаєморозуміння на всіх рівнях суспільного життя. Адже це і є запорука щасливого майбуття нашої держави.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: