Як жінкам зберегти репродуктивне здоров’я: рекомендації тернопільських медиків

Опубліковано:
19 Вересня, 2024 о 23:13
Вагітна
Вагітність.

Працівники Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб розповіли, що можуть зробити жінки для максимального збереження репродуктивного здоров’я. Найперше, народжувати дітей радять після 20 років, це буде корисно як для матері, так і для дитини.

Також, за словами лікарів, важливо дотримуватися інтервалів між народженням дітей. Після вагітності й пологів, для повного відновлення організму жінки, треба близько 3 років. Перерва між вагітностями менше 2 років підвищує ризик передчасних пологів і народження дітей з малою вагою та інших ускладнень.



«Потрібно уникати небажаної вагітності та абортів, зокрема шляхом використання сучасних засобів контрацепції. Аборт як метод регулювання народжуваності є небажаним і може призводити до негативних наслідків для репродуктивного здоров’я жінки в майбутньому. Варто використовувати тільки безпечні та ефективні методи контрацепції. Лікар допоможе із вибором контрацептива, що відповідатиме найбільш прийнятному методу контрацепції, з урахуванням індивідуальних потреб і стану здоров’я. Необхідно попереджувати зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом. Очевидно, що наслідки таких захворювань можуть негативно впливати на репродуктивну функцію. У випадку зараження під час вагітності ІПСШ ускладнюють її перебіг та спричиняють розвиток тяжких вад плоду», – кажуть фахівці центру контролю  і профілактики хвороб.

Також медики зауважують, що для збереження репродуктивного здоров’я жінки, варто відмовитися від шкідливих звичок: куріння, вживання алкогольних напоїв, наркотичних речовин, адже вони можуть не тільки зашкодити репродуктивній функції у жінок, а й викликати ризики для нормального перебігу вагітності, формування тяжких вад у дитини.

«Важливим є знання факторів, що впливають на репродуктивне здоров’я, є першим кроком на шляху до його збереження. Інформованість та грамотне використання контрацепції попередить небажану вагітність та зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом. Своєчасна діагностика і лікування цих захворювань допоможуть звести до мінімуму негативний вплив інфекційно-запальних процесів на репродуктивну функцію. Планування та ретельна підготовка майбутніх батьків до вагітності, здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок сприяють нормальному перебігу вагітності й пологів, народженню здорових дітей», – кажуть лікарі.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вагітність, #Здоров'я, #репродуктивне здоров’я
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: