Як у війну не зійти з розуму?

Опубліковано:
12 Листопада, 2014 о 19:35

Я відкриваю сайти з новинами і, окрім “убили”, “поранили”, “зникли безвісти”, “обстріляли”, “знищили”, нічого не бачу. Не бачу, тому що інших новин не існує.

 



Після перегляду свіжої преси хочеться піти і напитися. Складається враження, що в цій країні залишилося усього дві теми для обговорення: війна і політика.

 

Де-не-де ще проскакують замальовки із заголовками на кшталт “На Черкащині Іван Петренко зарубав усю сім’ю сокирою, а потім прибрав у хаті і повісився на гіляці під літньою кухнею. Мотивація вчинку – подивився три випуски новин підряд на різних телеканалах і зрозумів, що таке життя немає ніякого сенсу”.

 

Я живу в Києві, а мій тато в маленькому містечку. З періодичністю раз на тиждень він мені телефонує і стурбованим голосом дуже серйозно повідомляє:

 

– Оксано, на Київ будуть падать бомби!

 

– Коли? – без особливого ентузіазму запитую я.

 

– Ну от десь на днях.

 

– Звідки така інформація у місті Тульчині, цікаво мені знати, тату?

 

– По телевізору сказали! А ще, Надія Павлівна, яка працює лаборанткою в нашому технікумі ветеринарної медицини, вичитала в газеті “Секретные материалы”, що Путін буде в Києві разом з танками через два тижні.

А ми “Секретным материалам” довіряємо.

 

– Тату, вам там що зайнятися нічим?

 

– Як ти говориш з батьком?! В країні війна! Завтра будуть падать бомби!

 

– Ну, от як почнуть падати, тоді про це і поговоримо.

 

Українці живуть у стані перманентного психологічного стресу. Їм страшно. Інформаційна лавина настільки потужна, що на повному серйозі зносить людям здоровий глузд. І не важливо, де ці люди живуть: у мегаполісі чи в маленькому місті. Не страшно, напевно, тільки тим, які перебувають у зоні АТО. Вони ж бо єдині, хто адекватно оцінює ситуацію.

 

Я помітила, що коли зустрічаюся з подругами на каві, всі розмови починаються “за здравіє”, а закінчуються “за упокой”. Бо навіть якщо ми говоримо про сукні та чоловіків, то дуже швидко з цих тем переходимо до розмов про війну чи політику.

 

Мозок закипає. Мені на тлі цього всього почав снитися Путін. Я сиджу і прошу його вивести війська з нашої території, а він мені у відповідь кричить “Убью!!!”. І я прокидаюся серед ночі в холодному поті, п’ю водичку і важко дихаю.

 

А на ранок, по дорозі на роботу, розмірковую: “Я – молода дівчина, яка мала б думати про звичайні побутові речі й особливо не заморочуватися всілякими міжнародними і народними подіями. Але ж ні, я живу в такий страшний час, що моя підсвідомість змушена будувати діалоги з Путіним. Час піти до психоаналітика”.

 

Як не крутіть, а психіка у нас із вами добряче покалічена. У мене є низка друзів, які роблять перерви у своїх “стосунках” із інтернетом і соцмережами зокрема. Наприклад, три дні на тиждень вони взагалі не читають новин, не дивляться телевізор і не слухають радіо. І я вам скажу, що в цих людей здоровіший колір обличчя, у них немає нервового тіку, вони краще сплять і менше п’ють валідолу з корвалолом. Усі ж, хто з інтернету не вилазить, виглядають, як зомбі під час апокаліпсису. І я в тому числі, до речі.

 

Тож моя вам щира і від душі порада: так, у країні війна, морально жити всім стало дуже складно, але робіть перерви у “стосунках” з інтернетом, хоча б на деякий час. Не поглинайте тонни інформації, а особливо неперевіреної.

 

Від скуління перед монітором вашого ноутбука світ ви точно не зміните. Краще купіть шерстяні нитки і спиці та й сидіть собі, замість інтернету, в’яжіть шкарпетки 43-го розміру, бо зима близько, а нашим хлопцям в АТО холодно.

 

І ще, як казала моя бабця, а вона в житті толк знає: “Не беріть дурного до голови, а важкого до рук”.

 

Оксана Шаварська, журналіст

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #війна, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #оксана шаварська, #розум, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: