Як служать тернопільські артилеристи

Опубліковано:
25 Лютого, 2015

У Тернополі відновили військову частину. Тепер в обласному центрі дислокуватиметься 44-та окрема артилерійська бригада. Підрозділ уже розмістився на новому місці разом з технікою. «Номер один» вдалося побувати в гостях у бригади. Військові показали, як живеться після новосілля.

 

Три дивізіони з 44-ї – вже на Сході

 

Артилерійські військові частини розташовувалися в Тернополі, ще починаючи з післявоєнних років Другої світової. У 2012 році бригаду, яка тут «жила», розформували і місто залишилося, так би мовити, без свого військового підрозділу. 11-та гвардійська артилерійська бригада була однією з кращих в Україні й упродовж років займала перші місця у ЗСУ за виконання завдань за призначенням. Тепер на зміну їй прийшла 44-та окрема артилерійська бригада. Підрозділ був створений недавно – у вересні минулого року. Переважна більшість особового складу – це жителі західного, північного, центрального регіонів країни, які були призвані третьою чергою мобілізації. До них долучаються й контрактники.

 

– Бригада була створена на базі військової частини 4150 на Яворівському полігоні, що на Львівщині. Там провели бойове злагодження підрозділів. У підрозділі за цей кроткий проміжок часу вже підготували три дивізіони, які виконують завдання на Сході, й окрему батарею від четвертого дивізіону, – розповідає в. о. командира 44-ї бригади Олег Лісовий.


Олег Петрович, до речі, був останнім командиром розформованої 11-ї бригади.

 

Частина збереглася непогано


Разом з особовим складом у Тернопіль прибула техніка, якою укомплектували підрозділ. Бригада матиме два місця дислокації – у Тернополі і на Яворівському полігоні. Відповідно у двох місцях проводитимуться навчання.

 

– Інфраструктура в Тернополі збереглася непогано, проблеми є, але вони вирішуються. Будуть переглянуті питання підготовки особового складу, адже майже всі військовослужбовці прийшли по мобілізації, кадрових військових  мало. Полігони на території частини і у Білій не зовсім готові, щоб проводити там навчання, – розповідає виконувач обов’язків командира.

 

За словами військового, у теперішніх умовах бою артилерія завдає до 90%  вогневого ураження, тому від цього роду військ залежить успішність воєнних операцій. Артилеристів ще називають «богами війни».

Із бійцями бригади, які зараз служать у зоні АТО, командування регулярно підтримує зв’язок.

 

У казармах тепло і комфортно


Умови проживання хороші, кажуть бійці, дехто зазначає, що на порядок кращі, ніж у Яворові. Особовий склад живе у типових казармах, в приміщенні тепло, є необхідні зручності. Офіцери живуть в окремих кімнатах – так належить по уставу. Але умови як простих рядових, так і офіцерів відрізняються мало – такі ж залізні ліжка, табурети і тумбочки.

 

Серед особового складу чоловіки різного віку і з різних міст і сіл. До мобілізації кожен із них мав своє життя і професію – тепер на зміну цивільним заняттям вони отримали свою ділянку служби. Дехто зі службовців у

 

Тернополі вперше, кажуть, що місто дуже подобається.

 

50-річний Роман Мірошников теж мобілізований, у минулому був шахтарем.

– Я жив 11 років на Донбасі, працював у шахтах імені Засядька, Горького, в шахті «Холодна балка». Тепер вони на окупованій території. Там залишилися товариші і рідня є, яка поки що нас не розуміє. Надіюся, що люди все ж прозріють і побачать, хто чого вартий. Зараз мешкаю у Черкаській області. Можу сказати, що в Тернополі комфортні умови для дислокування і мені тут подобається, – запевняє чоловік.

 

– Багато з нас уже були на Сході, у тому числі і я. Тепер «ходитимемо» в зону АТО по ротації. Там хлопці підтримують один одного і зберігають високий бойовий дух – без цього б не вижили. Дуже допомагають волонтери, – доповнює свого товариша по службі Сергій Войтко із Рівненщини.

 

Бійці, які вже побували у зоні бойових дій, діляться досвідом з новачками.

 

– Переговорили вже все, – усміхається Сергій. – Умови тут добрі, частина має великий потенціал для проведення навчань. На новому місці я лише кілька днів, поки що все необхідне є, можливо, по ходу виникатимуть нові потреби.

 

Хлопці тримають свої помешкання у чистоті й порядку, як і належить військовим. У вільний час дивляться невеликий телевізор, читають газети.

 

Тернополян просять допомогти відремонтувати техніку


У гаражах на території частини стоїть ряд однакових вантажівок. Це машини, які забезпечують зв’язок дивізіонів зі штабом, пояснюють бійці, які ремонтують техніку. Автомобілі були «законсервовані», тепер готуються до відправки у зону АТО.

 

Анатолій (прізвище не вказує – авт.), відриваючись від ремонту, розповідає:

– Ми тут уже два тижні, деякі підприємства надають допомогу, їм за це велика подяка. Хто, може, ще не знає, що ми тут, просимо долучитися до ремонту автомобілів. З цією технікою відправлятимемось у зону АТО. Там я ще не був, але готовий, як тільки буде команда.

 

Чоловік з Вінниччини, у минулому моряк – служив у Тихоокеанському флоті.

 

– До мобілізації я працював начальником електродільниці на заводі, тепер став зв’язківцем. Якщо держава потребує мене, не відмовився і став до лав війська.

 

«Обжитися» на новому місці бригаді можна допомогти і робочими руками, і через волонтерів. Для підтримки тернопільського гарнізону передбачила кошти і міська рада. Що за них у першу чергу потрібно придбати, вирішать самі військові.

 

Військовослужбовці 44-ї бригади перебувають у доброму бойовому настрої і не збираються знижувати високу планку своїх попередників-артилеристів.

 

Олена Бойчук

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #44 бригада, #артелеристи, #військова частина, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: