Як отримати статус учасника бойових дій: покрокова інструкція

Опубліковано:
30 Липня, 2024 о 16:13
Як отримати статус учасника бойових дій: покрокова інструкція
Ветерани війни. Фото з відкритих джерел

УБД. Почувши цю абревіатуру, ми знаємо, що йдеться про людину, яка воювала. Ветеран або чинний військовослужбовець зі статусом учасника бойових дій отримує державні гарантії в цивільному житті.

Проте статус УБД фронтовики набувають не автоматично — шлях до цього може виявитися доволі складним. Спершу доведеться зібрати повний пакет документів, а деколи ще й знайти свідків служби.



Які пільги надає статус учасника бойових дій, хто може його отримати та що потрібно для цього зробити — дізнавайтесь у матеріалі hromadske.

Що дає УБД?

Закон передбачає цілу низку пільг для учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Статус ветеранів війни, зокрема, надає право на:

  • безплатне одержання ліків та виробів медичного призначення — за рецептами лікарів;
  • першочергове безплатне протезування зубів;
  • безплатний проїзд у міському транспорті, а також залізничним і водним приміським сполученням;
  • першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та аптеках, першочергова госпіталізація.

До того ж діти учасників бойових дій мають право на переведення на бюджетну форму навчання під час здобуття вищої, професійно-технічної та фахової передвищої освіти на денній формі, а також на безплатне проживання у гуртожитках.

Також для членів сім’ї таких військових і ветеранів є знижка на комунальні послуги.

Хто має право на цей статус?

Статус УБД надають далеко не всім військовослужбовцям, тож спершу слід розібратися з критеріями. Якщо з тими, хто воює «на нулі», все зрозуміло, то деякі випадки вже менш очевидні. Скажімо, постійний тиловик у столиці вочевидь не є учасником бойових дій. А чи має бути статус УБД у солдата розрахунку київської протиповітряної оборони? А в оператора ударного БпЛА, який б’є по російському нафтопереробному заводу?

У законі «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту», по суті, закладено відразу декілька добірок критеріїв, за якими можна визначити УБД. Наприклад, статус ветерана Другої світової та інших воєн і збройних конфліктів до 1991 року фактично успадкований від СРСР та охоплює геть інші категорії громадян, ніж ті, що стосуються бойових дій в АТО й ООС.

Після повномасштабного вторгнення правову базу знову підкоригували — тож говоритимемо саме про неї. Нині статус УБД можуть отримати чинні й колишні військові ЗСУ та Нацгвардії, бійці добровольчих формувань, службовці підрозділів СБУ, Нацполіції, ДСНС, прикордонники тощо.

Оскільки йдеться вже не про гібридну війну на території декількох областей, а про війну тотальну, поняття бойових дій також розширили. Наприклад, крім безпосередньої участі у збройних сутичках зараз ідеться також про низку операцій на певній відстані від лінії зіткнення: участь в авіаційних ударах, у морському патрулюванні, в ракетних атаках (зокрема по території ворога), у захисних діях ППО тощо.

Головний критерій — залученість до бойових операцій, навіть якщо вони віддалені від фронту. Тож статус УБД можуть отримати й технічні працівники військових аеродромів, і службовці сил логістики, і будівельники фортифікаційних споруд. Проте усім їм спершу доведеться довести свій статус — зібрати пакет документів і подати їх на розгляд спеціальної комісії.

Як чинним військовим отримати УБД?

Подати документи на отримання статусу учасника бойових дій військові можуть в електронній та паперовій формі, — розповіли hromadske військові правники «Юридичного Гончаренко центру».

Чинні військовослужбовці можуть подати заяву через застосунок «Дія», надіслати її на електронну пошту Міноборони або ж долучити її до пакета документів на адресу комісії того органу військового управління, якому підпорядкована ваша військова частина.

А що стосовно добровольців?

Ця група УБД охоплює виключно тих добровольців, які брали участь у бойових діях з 24 лютого по 25 березня 2022 року — самостійно чи у складі добровольчих формувань у взаємодії із ЗСУ, силами МВС, Держприкордонслужбою, Нацполіцією, Нацгвардією, СБУ чи іншими військовими та правоохоронними формуваннями.

Для набуття статусу учасника бойових дій доведеться отримати довідку від командира військової частини, органу чи підрозділу, де служив доброволець. Якщо такої довідки немає, згодяться заяви не менш як трьох свідків (одним із яких є командир підрозділу), які підтвердять участь людини в бойових діях. Заяви повинні бути нотаріально завірені й надані свідками, які самі вже мають статус УБД.

А як отримати статус УБД ветерану?

Вже звільнені зі служби бійці мають право звернутися до ТЦК за місцем реєстрації. Тобто треба йти туди, де ветерани перебувають на військовому обліку.

Отримавши заяву, представники центру самостійно через систему електронного документообігу скеровують документи на розгляд через військову частину. Остання готує довідку про участь ветерана у бойових діях і надсилає необхідні документи на адресу комісії, яка й ухвалює рішення.

Які документи треба подавати?

Найголовніше — мати довідку зі складною назвою: «Про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України». Її ще називають «Додатком №6».

За бажанням також можна надати й інші документи, які підтверджують виконання бойових або службових завдань як індивідуально, так і в складі військової частини. До таких документів належать:

  • витяги з бойових донесень;
  • витяги з журналів бойових дій, оперативних завдань чи ведення оперативної ситуації;
  • витяги чи копії з вахтових журналів;
  • копії польотних листів;
  • матеріали спеціальних або службових розслідувань щодо отримання поранень, контузій, каліцтв.

До заяви також слід додати згоду на збір та обробку персональних даних і дві кольорові фотокартки розміром 3×4 см.

То коли дадуть УБД?

Після подання заяви комісія вивчає документи. У разі потреби може ще й отримати пояснення від тих, хто їх подавав, або свідків участі в бойових діях. Комісія повинна ухвалити рішення про надання статусу УБД протягом місяця з дня надходження документів.

Якщо ж у комісії виникнуть питання щодо підстав отримання цього статусу або переліку документів, вона поверне їх на доопрацювання.

А якщо відмовлять? Тоді питання про надання статусу УБД можна повторно виносити на розгляд комісії — за рішенням керівника Міноборони, Мінʼюсту, МВС, Держприкордонслужби, Нацполіції тощо.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: hromadske.ua
Теги: #УБД
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: