Як не отруїтися кавунами і динями: що радять тернопільські лікарі

Опубліковано:
9 Липня, 2024 о 23:13

Влітку на овочевих ринках особливим попитом користуються кавуни і дині. Однак, ці смачні продукти можуть викликати сильне отруєння. Це залежить від кількості нітратів, які містяться у баштанних.

Лікарі Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб розповіли, яких правил варто дотримуватися, споживаючи кавуни і дині, щоб не виникло отруєння:



«Ніколи не купуйте баштанні у торгових наметах, які розташовуються уздовж автотрас, у бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун швидко вбирає в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів. Не купуйте у продавців, в яких ягоди складені купами просто на землі. По-перше, це елементарне не дотримання санітарно-епідеміологічних норм, по-друге, знову ж таки, невідомо що до цього лежало або стояло на тій ділянці землі, де зараз навалено кавуни. У жодному разі не купуйте вже нарізані кавуни та дині, адже патогенні мікроорганізми забруднюють розрізаний продукт зсередини, розвиваються там і сприяють виникненню харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань. Купуйте баштанні тільки на об’єктах організованої торгівлі, при наявності документів, які засвідчують якість та безпеку продукції. Перш ніж подати кавун на стіл, його слід ретельно вимити. З особливою обережністю треба ставитися до баштанних літнім людям і дітям. Варто уникати споживання цих продуктів дітям віком до трьох років», – розповідають медики.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #диня, #кавун, #отруєння
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: