Микола Бандрівський
Микола Бандрівський

Український археолог, історик, доктор історичних наук, професор. Депутат Львівської міської ради (1998—2002). Голова Археологічної комісії Наукового товариства імені Шевченка (1989).

Як дружина археолога вплинула на віднайдення бюсту давньоєгипетської цариці Нефертіті…

Опубліковано:
5 Серпня, 2024 о 15:13

Перед вами – скульптурний портрет Нефертіті – однієї із найвідоміших володарок Стародавнього Єгипту і головної дружини фараона Ехнатона, яка жила близько 3300 років тому. А оскільки за віднайденням цієї знахідки стоїть ціла кавалькада різних історій, які можуть видатися вам цікавими, тому й вирішив коротко оповісти про деякі з них.

…Почалося все з того, що у 1903 році німецький дослідник старовини Людвіг Борхардт який до того ледве зводив кінці з кінцями, закохався в Емілію (Мімі) Коен, яка випадково виявилася дочкою банкіра Едуарда Коена. Та, поспілкувавшись якийсь час з Борхардтом, відповіла йому взаємністю і вони одружилися. На превелике щастя (і для самого Людвіга, і для світової археології як би пафосно це не звучало) Емілія виявилася не лише чарівною і напрочуд милою особою, але й мудрою. А тому не лише не заперечувала тривалим археологічним експедиціям свого чоловіка до Єгипту, але й усім своїм посагом і частково грошима свого батька всіляко йому допомагала. Без цих грошей своєї коханої, нога Борхардта як археолога мабуть ніколи б не ступила на землю Єгипту…



Однак і заздрісники Борхардта не дрімали і домоглись звинуваченню його у шпіонажі і депортацію із Єгипту. Проте, гідна подиву впертість справжнього польовика допомогла цьому німецькому дослідникові і тут: у 1911 році він таки відновив свої розкопки в Єгипті (а розкопував Людвіг Борхгардт таємничу і майже нікому невідому до того Ель-Амарну, де колись знаходилося місто Ахетатон – столиця Стародавнього Єгипту при фараоні Ехнатоні).

А тепер уявіть собі, яке щастя випало на долю Борхардта далі: під час розкопок 6 грудня 1912 року ним було виявлено скульптурний портрет Нефертіті – головної дружини фараона Ехнатона. Мабуть, ви погодитеся, що це – шедевр у світі давньоєгипетської пластики.

Гадаєте, що на цьому все..? Якби ж то… За два дні Бог вдруге поцілував Борхгардта, бо той німець-щасливчик розкопав поруч майстерню скульптора Тутмоса в якій впродовж наступних шести днів розчистив понад п’ятдесят (!) скульптур.

Серед тих пів-сотні скульптур, які були відкопані Борхардтом у майстерні Тутмоса, були зображення як самого Ехнатона та його соратників (тогочасного нобілітату) так і гіпсові моделі, на основі яких потім створювали кам’яні пам’ятники.

До неблаговидних діянь Борхардта дехто відносить вивезення ним із Єгипту вищезгаданої скульптури Нефертіті (див її фото у моєму коментарі під дописом). При цьому Борхгардт зумисне обтріскав зображення Нефертіті гіпсом та різним брудом і… саме це дало підстави єгипетському департаменту старожитностей і культури та митниці визнати цей мистецький твір за “сумнівний і малоцінний” і дозволити його вивезення за кордон. Саме таким чином бюст Нефертіті й був перевезений до Берліна, де знаходиться й по нинішній день.

Схожа доля спіткала й скульптурне зображення голови давньоєгипетської принцеси висотою 25 см, про яке мовилося вище. Її (цю скульптуру – див. фото) теж вивезли нелегально і відтоді вона виставлена у Новому Музеї в Берліні під інвентарним номером 21223.

… Отакі-от незвичайні зигзаги виписує іноді муза археології, коли хтось із дослідників минувщини – сам вже на то не сподіваючись – натрапляє раптом своєю лопатою на щось таке, від чого аж дух захоплює…

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Соціальна мережа
Теги: #археологія, #єгипет, #історія, #нефертіті
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: