Тетяна Яцечко-Блаженко
Тетяна Яцечко-Блаженко

Історик, генеалог, журналіст, авторка проєктів: "(Не)відомі волиняни", телепрограми "Ретро Волинь"

Храм в Добрівлянах
Храм в Добрівлянах, 1930-ті. Фото: NAC.

Сьогодні хочемо розповісти про цікаві факти з історії одного зниклого храму на Тернопільщині. Мова піде про деревʼяну церкву в селі Добрівляни Чортківського району.

В одному із інтернет архівів пощастило відшукати фото цього втраченого храму, який існував до Другої світової війни і був знищений в 1940-ї роках.



Про святиню існують цікаві легенди. Так, старі люди розповідали, що ніби її ніхто не будував з місцевих, а храм до села «принесла річка Дністер». Сталася така подія в 1767 році, що говорить про те, що храм був побудований раніше. Проте потім, через якийсь час знайшлися «власники храму» з Прикарпаття, які приїхали і забрали церкву. Храм із їх села забрала повінь.

За іронією долі, цей храм Дністер знову приніс у Добрівляни в 1780 році. Селяни з Прикарпаття знову захотіли його повернути, але вже не вдалося.

Втретє від повені храм постраждав у 1941 році, вже в Добрівлянах. Тоді вода піднялася на 2,5 метрів. Храм був втрачений у роки Другої світової війни.

Храм в Добрівлянах
Храм в Добрівлянах, 1930-ті. Фото: NAC.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: NAC
Теги: #історія, #ретро, #церква із Добрівлян
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: