На запрошення віце-президента з регіонального розвитку Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тараса Демкури 27 серпня у Тернополі з робочим візитом перебувала делегація з Аргентини на чолі з головою Української Центральної Репрезентації в Аргентинській Республіці і відомим нейрохірургом Петром Лиликом.

 



 

Спершу тристоронню угоду про співпрацю у напрямку залучення інвестицій та економічного розвитку; реалізацію спільних гуманітарних та культурно-освітніх проектів було підписано в Тернопільській обласній державній адміністрації. 

 

 

У тому числі передбачене оздоровлення дітей учасників АТО. Водночас очікується посилення співпраці у медичній галузі, оскільки Петро Лилик, який є головою УЦР в Аргентинській Республіці є всесвітньо відомим професором нейрохірургії.

 

«Жоден парламент Аргентини не дозволяв собі ухвалити антиукраїнського рішення і така принципова позиція для нас є дуже важливою, особливо в нинішній час російської агресії», – зазначив очільник області Степан Барна.

 

Голова ОДА висловив сподівання, що співпраця з Українською Центральною Репрезентацією в Аргентині сприятиме промоції Тернопільщини не лише як культурного і духовного центру, так і перспективного економічного осередку.

 

«У традиційно аграрній Тернопільщини в останні роки починають працювати промислові підприємства з іноземним капіталом. Ми віримо, що цей напрямок набиратиме обертів з допомогою аргентинських колег», – зазначив Степан Барна.

 

 

За словами Петра Лилика, об’єднання аргентинців українського походження складає майже 300 тисяч.

 

«Ми пишаємося тим, що є українцями!» – це наше гасло. Тому з нашого боку буде всебічна підтримка українській стороні і Тернопільщині зокрема. Це стосується і допомоги родинам військовослужбовців. Впевнений, що нинішня угода матиме продовження у цікавих та корисних для обох наших країн проектах», – зазначив Петро Лилик.

 

 

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук зі свого боку підкреслив, що успіх реформ на Тернопільщині є наслідком спільного бачення стратегічного розвитку області та дій в одному напрямку обох гілок влади. Він запевнив, що проектам в рамках нинішньої угоди надаватиметься максимальна підтримка і з боку депутатського корпусу Тернопільської облради.

 

 

Цього дня відбулася зустріч делегації з Аргентини з медичною спільнотою нашого міста в конференц-залі ТВЦ «Атріум», де було підписано ще низку угод про співпрацю, зокрема з Тернопільською міською радою, обласним управлінням охорони здоров’я, міським відділом охорони здоров’я та медичного забезпечення, Тернопільським державними медичним університетом імені І.Горбачевського.

 

 

«Ми сьогодні святкуємо 25-річчя незалежності нашої країни. Бажаю всім, щоб наступні 25 років були успішними, мирними. Довший час співпрацюю з українською діаспорою і хочу сказати, що саме наші діаспоряни є найкращими і найпотужнішими інвесторами для нас. Упродовж останніх півроку побував в багатьох країнах в справах бізнесу, але завжди залишаюся там на довше, аби презентувати українську культуру, нашу спадщину, зокрема вишиванки, творчість Пінзеля. До речі, нас краще сприймають у світі, коли бачать наш багатий спадок і чималі надбання в культурі. Півроку тому був в Аргентині, де знайшов там багато друзів. Я дізнався те, що наступного року виповнюється 120 років, як туди приїхали перші українські емігранти. Це було 10 осіб з Тернопілля. Дякую владі міста, що Тернопіль і місто Апостоліс в Аргентині, куди приїхали перші переселенці з нашого міста, сьогодні стали побратимами», – зазначив Тарас Демкура.

 

 

Заступник міського голови Леонід Бицюра привітав присутніх зі святковими днями в Україні – Днем Незалежності та Днем міста. «Були би раді спільно працювати над тим, аби покращувати нашу медичну галузь. У нас також є чимало напрацювань, якими можемо поділитися і дуже важливий ваш досвід. Для нас важливим є підтримка контактів з українською діаспорою», – додав посадовець.

 

 

Начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук розповів про те, що в майбутньому буде відкрито кардіоцентр в Університетській лікарні для покращення надання медичної допомоги хворим з серцево-судинними захворюваннями. Він наголосив на важливості партнерства в цьому плані. Ситуацію в медичній галузі окреслив начальник охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Ростислав Левчук.

 

 

«Ми не думаємо про те, що нам дає Україна, а працюємо над тим, що ми можемо дати своїй країні. Я з радістю прийму студентів з медичного університету в своїй клініці і потурбуюся, щоб вони мали стажування і в інших медичних закладах. Хочу щоб вони здобували практичний досвід. Я хочу детальніше вивчити про ваше місто і Україну, щоб краще орієнтуватися, чим ми можемо докластися. Я радий бути з вами, бо ви українці і мої колеги. Зі свого боку обіцяю, що допоможу вашій області у тому, аби ви мали в обласній лікарні сучасний ангіограм. Таке обладнання допомагає дуже швидко і оперативно рятувати людські життя», – наголосив під час свого виступу Петро Лилик.

 

 

Під час зустрічі з аргентинськими колегами ректор ТДМУ, професор Михайло Корда зазначив, що «університет зацікавлений у міжнародних зв’язках з цією країною. Ми співпрацюємо з 40 університетами Європи, Канади, США, Малайзії, низки азійських країн, а ось з Республікою Аргентина ми лише сьогодні уклали угоду. Ми зацікавлені в обміні студентів та стажуванні наших викладачів у різних напрямкам у медичних і наукових установах Аргентини».

 

 

Присутні головні і провідні лікарі міста ставили питання гостям, цікавилися можливими напрямками співпраці.

 

 

Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат державної премії в галузі науки і техніки, професор Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Володимир Бігуняк презентував вироби медичного призначення, які були виготовлені в навчально-науковому інституті біомедичних технологій ТДМУ, зокрема ліофілізовані ксенодермоімплантати (шкіра свині для лікування опіків і ран), силіковані пластини для профілактики і лікування рубців та ліофілізовані керотоксеноімплантати.

 

 

Гості з Аргентини мали можливість детальніше ознайомитися з діяльністю Тернопільського медичного університету і його досягненнями, оглянути матеріально-технічну базу і детальніше поспілкуватися з ректором.

 

 

Аргентинська делегація відвідала мультимедійний соціальний проект «Переможці», який відбувся в Тернополі за участю каналу «1+1», зокрема його телеведучої Соломії Вітвіцької, за підтримки Тараса та Ірини Демкур. 

 

 

Окрім того, високоповажні гості побували і на Тернопільських днях моди, де їх вразила чарівність і краса колекцій одягу українських дизайнерів, вишуканість строїв та чудова програма. Сьомий раз поспіль організаторами заходу стали Галицький коледж імені В.Чорновола, Тернопільська міська рада і ТВЦ «Атріум». 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора
21:35, 25 Жовтня, 2024

Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора

ТОП новини тернопільщини: