Вчителька з Тернополя у фіналі національної премії Global Teacher Prize

Опубліковано:
7 Вересня, 2024 о 17:17
Ольга Ензельт
Ольга Ензельт. Фото: Суспільне Тернопіль.

Вчителька з Тернополя Ольга Ензельт увійшла в десятку кращих вчителів загальнонаціональної премії Global Teacher Prize. Жінка родом з Житомирщини, викладає у загальноосвітній школі №9 Покровська Донецької області. Про це розповідає Суспільне Тернопіль.



Ольга Ензельт викладає алгебру та геометрію для 140 дітей у семи класах.

“Заклад освіти рейтинговий. Він є кращим на Донеччині і одним із найкращих в Україні. В нас дуже потужний педагогічний колектив. Ми працюємо у синхронному форматі. В нас є діти, вчаться дистанційно, які за кордоном, у яких різні часові пояси, які відвідують школи там, але вони хочуть отримати й українську освіту”.

Премія Global Teacher Prize
Ольга Ензельт, вчителька алгебри та геометрії. Суспільне Тернопіль

Через війну діти та вчителі Покровської школи переїхали до різних міст України та за кордон, розповіла вчителька.

“Ці діти — особливі. Вони, як ніхто, знають, що таке травма війни. Коли їх зранку питаєш, як настрій, це навіть можна відчути. В мене був клас, що коли ти їх питаєш, як настрій, а вони мовчать. А на другий урок вони говорять. Якщо вони мовчать, значить, десь в місті був прильот і не спали, і, можливо, сталася в когось біда”.

Ольга Ензельт
Ольга Ензельт проводить онлайн-урок. Суспільне Тернопіль

Педагогічний стаж Ольги – 25 років. Вона працювала у школах Тернополя. Родом Ольга з Житомирщини. Вчителька розповіла, вважає, що математики можна навчити кожного учня

“Одного разу на перерві бачила таку картину, що йшла дівчинка по коридору і плакала, класний керівник йшов з нею і вів її на урок. Як я потім дізналася, дитина просто боялася математики. Вона говорила: я боюсь, я не розв’яжу. Коли я побачила цю історію, то дала собі слово, що на мої уроки діти не будуть боятися йти”.

Вчителька з Тернополя потрапила в десятку кращих вчителів премії Global Teacher Prize
Ольга Ензельт. Суспільне Тернопіль

Її учні, розказала Ольга Ензельт, є призерами та переможцями Всеукраїнських олімпіад, конкурсів Малої академії наук та вишів.

“Мені неважливо, щоб дитина виграла, хоча так, я порадію, ви б чули, як я кричу, коли відкриваю електронний протокол і бачу, що дитина зайняла якесь місце. Я, певно, так кричу, що на Бамі чути. Але для мене це результат, а для дитини це стресостійкість”.

У своїй роботі, розповіла вчителька, намагається бути сучасною.

“Вчитель — вічно молодий. Ти маєш володіти сленгом, ти маєш знати, які книжки вони читають, яку музику вони слухають”.

Вчителька алгебри та геометрії Ольга Ензельт
Вчителька алгебри та геометрії Ольга Ензельт. Суспільне Тернопіль

Учень Ольги Ензельт Микита Камчатий розповів, що на уроках математики йому цікаво, а у своїй вчительці цінує почуття гумору.

“Уроки алгебри та геометрії цікаві, бо їх веде дуже класна вчителька і дуже приємно сидіти на уроках і спілкуватись та дізнатися от щось нове. Не дивлячись на усю тяжкість ситуації, ця віра є завжди буде, що ми зустрінемося усі за різними партами нашої школи”.

Global Teacher Prize
Микита Камчатний, учень. Суспільне Тернопіль

Ольга Ензельт розказала, що у Global Teacher Prize бере участь вдруге. У десятку кращих цьогоріч вона потрапила вперше. Після заповнення анкети та представлення власної відеовізитівки була онлайн-зустріч з організаторами премії.

“Мені було відведено рівно півгодини. За ці півгодини я мала дати відповідь на найрізноманітніші питання: починаючи від того, чому я прийшла в цю премію, закінчуючи: а якщо ви переможете і будете стояти на сцені, які ваші одразу будуть слова”.

За словами Ольги Ензельт, попереду — фінал. Ім’я переможця стане відоме 5 жовтня. Він отримає мільйон гривень на реалізацію власної освітньої мрії. Для Ольги це — відкрити освітній математичний заклад.

У 2021 році переможцем GlobaI Teacher Prize став вчитель із Заліщиків Василь Дяків.

Що відомо про премію

“Global Teacher Prize Ukraine” — це щорічна національна премія для відзначення досягнень українських учителів. Премію заснувала у 2017 році громадська спілка “Освіторія”. Так намагаються привернути увагу до важливості освіти та ролі вчителів, підняти престиж цієї професії, а також надихнути викладачів використовувати сучасні освітні методики.

За інформацією на сайті премії, подаватися можуть учителі-практики, які працюють у школах або викладають шкільні предмети у професійно-технічних закладах, технікумах чи коледжах.

Журі оцінить педагогічну майстерність фіналістів і таємним голосуванням обере переможця — його оголосять 5 жовтня.

Зокрема, орієнтуватимуться на те, як учителі використовують інноваційні й нетипові методики навчання, на результати учнів, як кандидати впливають на громаду та які соцпроєкти втілюють для покращення закладу. Крім цього, враховуватимуть, як кандидати заохочують доєднуватися до вчителювання і як запобігають освітнім втратам під час війни.

Переможець премії отримає мільйон гривень для втілення власного освітнього проєкту та вирушить на світову премію “Global Teacher Prize”. Також педагогів відзначать в окремих номінаціях.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Суспільне Тернопіль
Теги: #Global Teacher Prize, #кращі вчителі України, #Ольга Ензельт, #премія для вчителів, #учитель алгебри
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: