Вандали познущались над живим націоналістом

Опубліковано:
30 Жовтня, 2014 о 19:16

Наругу вандали вчинили над пам’ятником на могилі покійної дружини учасника ОУН-УПА, політрепресованого 83-річного жителя Збаража Федора Смітюха. 

 



Чоловік каже, що фігуру Матері Божої в цьому році хтось пошкодив вже вдруге. Вперше прикрий випадок стався влітку – зловмисник розбив задню частину скульптури. Федір Лук’янович каже, що тоді написав заяву в міліцію, там склали протокол, але зловмисника не знайшли.

 

А цієї неділі, 26 жовтня, коли після богослужіння в церкві він прийшов на цвинтар, був шокований побаченим – фігура Богородиці лежала навзнак на могилі. Створюється враження, що хтось з усієї сили штовхав її ззаду. На постаменті залишилася тільки невелика частина ноги Богородиці. 

 

Федір Смітюх схильний думати, що це справа рук недоброзичливців, яким не подобається його патріотична позиція, яку він займає з молодих років. Каже, що якби це був злодій, то неодмінно взяв би фігуру. Розповів, що на Водохреща 1947 17-річним приймав присягу на вірність Україні в рядах ОУН-УПА. Був помічником районного провідника Івана Гаврилюка – «Шума». За це і поплатився, шість років жив у спецпоселенні Хабаровського краю.

 

Репресивна машина сталінізму переслідувала всю його родину – дідуся, батьків, дядьків, сестру і братів. Але ні про що ніколи не шкодував і не шкодує і щиро радіє, що зараз Україна має нове покоління справжніх патріотів, готових пожертвувати життям за її незалежність.

 

– До подій на Сході України, я думав, що наша молодь байдужа, – зізнається Федір Лук’янович, – а зараз бачу, що помилявся, молодь – патріотична. Нехай їм Бог допомагає.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: