Президент Петро Порошенко виступає за введення податку на розкіш. За його словами, реформа оподаткування повинна бути рішучою, але при цьому досить м’якою, щоб у бізнеса була можливість адаптуватися. У той же час міністр фінансів Наталія Яресько вважає, що особливого ефекту від додаткових податків на предмети розкоші немає.

 



Поняття «розкіш» важко піддається визначенню, тому введення податку на розкіш відкриє багато можливостей для корупції та зловживань в ДФС. Про це заявив експерт Володимир Дубровський. «Цей податок не може давати значних надходжень. Його мета не в тому, щоб зібрати багато грошей, а в тому, щоб легалізувати оподаткування як таке. Люди, які змушені платити податки, скаржаться на те, що вони бідні, ледве виживають, у той час як поруч живуть багаті та не платять нічого. І таким чином хочуть хоч якось обкласти податками багатих. Але це символічний податок.  Мені здається дивним розуміння розкоші Мінфіном. Приміром, вони говорять про автомобілі вартістю понад мільйон гривень. Але сьогодні це 40 тис. доларів, це вартість нормального автомобіля середнього класу. Мені здається божевіллям обкладати такі автомобілі за ставкою в тисячу доларів на рік. Виходить, що той, хто має «Фольксваген Пасат», платить тисячу доларів на рік, і той, хто має «Майбах» або «Бентлі», — теж платить тисячу доларів на рік. Законопроект не доопрацьований».

 

Поняття «розкіш» дуже важко піддається визначенню, тому що воно є відносним. Одні вважають розкішшю автомобіль взагалі, а інші кажуть, що автомобіль не розкіш, а засіб пересування. Критеріїв визначення немає. При цьому в економіці є визначення: предмети розкоші — це товари, попит на які зростає зі зростанням ціни. Але потрібно вимірювати, як насправді зростає попит. Крім того, навіть ціна не є показником, так як в одному місці можна купити річ за одну ціну, а в іншому місці — набагато дешевше. Хто визначатиме цю вартість? Тут багато різних можливостей для довільних рішень, для зловживань, для корупції.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: