В Україні розпочалося голосування на чергових місцевих виборах

Опубліковано:
25 Жовтня, 2015 о 09:07

В Україні в неділю, 25 жовтня, розпочалося голосування на чергових місцевих виборах. Виборчі дільниці відкриваються о 8.00 і виборці зможуть проголосувати до 20.00.

 



Загалом голосування відбудеться на 33 тис. виборчих дільницях.

 

На нинішніх виборах обирають мерів 358 міст обласного та районного значення, причому в містах із кількістю виборців понад 90 тис осіб (за даними ЦВК їх налічується 38) вони відбудуться в два тури, якщо в першому турі жоден із кандидатів не набере 50% голосів.

 

Мерів міст і сільських та селищні голів, а також депутатів сільських і селищних рад обирають за мажоритарною системою.

 

Депутатів обласних, районних, міських і районних у містах рад (загалом це 869 місцевих рад) обирають за пропорційною системою з відкритими партійними списками.

 

Загалом в Україні відбувається близько 20 тис. виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

 

Виборцям, які перебуватимуть у приміщеннях для голосування після закриття виборчої дільниці о 20.00, буде надано можливість реалізувати своє виборче право.

 

Згідно із законом, офіційні результати виборів сільських, селищних і міських голів, а також депутатів сільських і селищних рад відповідні територіальні комісії мають встановити найпізніше 30 жовтня; депутатів обласних, районних, міських і районних у місті рад – не пізніше за 4 листопада, ще п’ять днів відводиться на їх оприлюднення.

 

Особливістю нинішнього волевиявлення є те, що вперше вибори депутатів обласних, районних, міських і районних у місті рад проводитимуться за так званою пропорційною системою з відкритими партійними списками.

 

Суть системи полягає в тому, що виборець одночасно голосує за кандидата в окрузі і за партію, яка його висунула. Однак під час встановлення результатів виборів всі голоси підраховують саме як віддані за партію.

 

У розподілі депутатських мандатів беруть участь партії, які подолали 5-відсотковий бар’єр. Розподіл відбувається за партійним списком, який затверджує територіальна виборча комісія, залежно від набраних кожним кандидатом у своєму окрузі голосів у відсотковому відношенні.

 

При цьому кандидат, що фактично переміг в окрузі, але партія якого не подолала 5-відсотковий бар’єр, депутатський мандат не отримує.

 

На думку експертів, закон, ухвалений за підтримки всіх великих парламентських фракцій, призвів до того, що всі реальні кандидати на місцях були змушені домовлятися про висунення саме від політичних сил – лідерів громадської думки.

 

Вибори депутатів сільських і селищних рад проводяться за звичайною мажоритарною системою, висуватися на них можна від партій і самовисуванням.

 

Також за мажоритарною системою проводяться вибори сільських, селищних, міських голів, брати участь у них можуть і кандидати, висунуті партіями, і самовисуванці.

 

Уперше в історії України вибори мерів міст із кількістю виборців понад 90 тисяч відбуватимуться у два тури, якщо в першому турі жоден із кандидатів не набрав більше за 50% голосів. Таких міст, за попередніми даними ЦВК, налічується близько 38, це передусім Київ та обласні центри.

 

Другий тур виборів призначає відповідна територіальна виборча комісія, і він має відбутися не пізніше за 15 листопада.

 

Також 25 жовтня вперше відбудуться перші вибори до 150 об’єднаних територіальних громад. Згідно із законом, у територіальних громадах, крім сільських, селищних, міських голів (залежно від виду громади) обирають старост населених пунктів, які увійшли до громади.

 

Вибори не відбудуться на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей, а також у 91 населеному пункті Донецької та 31 – Луганської областей на підконтрольній Україні території, в яких неможливо гарантувати безпеку виборців і членів виборчих комісій. Перелік таких населених пунктів затвердила Центральна виборча комісія на підставі подань голів Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій. Також не відбудуться вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад.

 

Не візьмуть участі у виборах переселенці з неконтрольованих Києвом, Криму та окремих районів Донбасу. За оцінкою експертів, кількість таких виборців становить близько 1,4 млн людей.

 

На виборах не мають права голосу військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які проживають за кордоном, визнані судом недієздатними, а також ті, хто відбуває покарання в місцях позбавлення волі.

 

Для проведення виборів Центральна виборча комісія сформувала 640 обласних, районних, міських (міст обласного значення та міста Києва), районних в місті Києві виборчих комісій. Кандидатури на внесення своїх представників до складу зазначених тервиборчкомів подали 119 партій (для цього потрібно було лише рішення керівного органу партії про участь у виборах), але за підсумками жеребкування отримали представництво лише 86 із них. Представники шести парламентських партій до складу комісій усіх рівнів входять без жеребкування в обов’язковому порядку.

 

Водночас, за висновками експертів, не всі з 86 партій, представники яких входять до складу тервиборчкомів, беруть участь у виборах.

 

Сформовані ЦВК територіальні виборчі комісії у свою чергу сформували комісії нижчого рівня – районні в містах, сільські та селищні. Дільничні комісії сформовані районними, міськими (у містах обласного значення), районними у містах виборчими комісіями.

 

За даними Комітету виборців України, більшість дільничних виборчих комісій сформовано в мінімальному складі, що може призвести до проблем у день виборів під час видачі бюлетенів виборцям і під час підбиття підсумків голосування.

 

У цих виборах, згідно з законом, не беруть участі партії комуністичної та соціал-націоналістичної спрямованості.

 

Це перші місцеві вибори в Україні, на які прибуде велика кількість міжнародних офіційних спостерігачів – ЦВК зареєструвала їх понад 1,5 тис., найбільшу кількість – від БДІПЛ ОБСЄ (684) і ENEMO (383).

 

На проведення чергових місцевих виборів у державному бюджеті передбачено 1,18 млрд грн, які у вигляді субвенцій перераховано місцевим бюджетам. За оцінкою експертів, ще близько 2 млрд грн на проведення виборів витратять партії.

 

Термін повноважень новообраних рад поки що не зрозумілий. В разі ухвалення до кінця поточної парламентської сесії змін до Конституції щодо децентралізації, наступні вибори до органів місцевого самоврядування відбудуться восени 2017 року.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Все почалося з малини»: військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив та відкрив «Сокарню»
20:10, 23 Жовтня, 2024

Військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив

ТОП новини тернопільщини: