Обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України перевірив продукти харчування на вміст генетично модифікованих організмів. Висновки шокують: кожен четвертий результат позитивний. ГМО знайшли навіть у сардельках.
Перегляньте також:
- Тернопільський музей отримав експонати що нагадують про боротьбу кримськотатарського народу
- В’ячеслав Негода став на бік Тернопільського мистецького коледжу ім. Соломії Крушельницької
Обласний лабораторний центр регулярно проводить роботи з визначення ГМО в продовольчій сировині та харчових продуктах. Протягом двох місяців, з січня по березень, значно зросла кількість досліджених взірців. Всього – 118. У той час, як протягом 2014 року в цілому досліджено 187, з них позитивних – 7.
Серед загальної кількості протестованих у поточному році взірців 25,4% позитивних результатів на вміст ГМО належать сої (всього 30), яка може використовуватись як для виробництва кормів худобі та птиці, так і у виробництві харчових продуктів для населення. Одна з позитивних знахідок наявності ГМО належить сарделькам вищого сорту, повідомляє Державна санітарно-епідеміологічна служба в Тернопільській області.
У відповідності до законодавства, перед тим, як ввести в обіг ГМО, виробник повинен провести державну реєстрацію ГМО та продукції, отриманої з їх застосуванням. Її здійснює Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України.
На жаль, до цього часу жодного реєстру ГМО та продукції, виробленої з їх застосуванням, в Україні не створено, тому існує можливість, що виробники сільськогосподарської продукції будуть намагатися ввозити та запроваджувати ГМО і пов’язану продукцію нелегально.
Щоб попередити таку ситуацію, спеціалісти обласного управління підготували відповідні інформаційні листи та пропозиції як замовникам експертизи, так і керівництву Державної ветеринарної та фітосанітарної служби області.
Юлія Міщук