Директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації дав прес-конференцію, на якій розповів про зміни у системі освіти та про підготовку шкіл до нового навчального року. Відбувається громадське обговорення Закону про вищу освіту. Згідно із ним, у планах – відновити 12-літню освіту та зробити освіту у середній школі профільною. Як зазначив Любомир Крупа, болюче питання – якість освіти, адже під час цьогорічного незалежного тестування з української мови та літератури 20 відсотків учнів не змогли набрати навіть мінімального балу.

 



Проблемне питання – недоукомплектація шкіл. Таких навчальних закладів в області аж 200. «Якщо, наприклад, школа розрахована на 500 дітей, а в ній навчаються 100… Друга сторона – це індивідуальне навантаження на дитину… Коли в школі 2-3 учні, діти не соціалізуються, немає здорової конкуренції знань», – зазначив директор департаменту. В області планують закрити 31 школу. Також на Тернопільщині зазнають реорганізації 11 шкіл. Проте це процес поступовий, адже реорганізація не може відбуватися під час навчального року. Остаточні рішення повинні прийняти районні ради.

 

Однак точно відомо, що цей навчальний рік не розпочнеться у семи школах області. Любомир Крупа запевняє: питання із довозом дітей та працевлаштуванням педагогів цих шкіл вирішено. Проте він визнає: шкільних автобусів в області не вистачає. Із потрібних 200 є лише 99. Деякі транспортні засоби з початком АТО довелось віддати для потреб армії.

 

В області існує проблема і з підручниками. Найбільш гостро вона постає для учнів 8,9, 10 класів. Частково питання вирішать за рахунок старих підручників, а також, там, де є можливість – електронних.

 

І для статистики: цьогоріч у перший клас підуть близько 4 тисяч дошкільнят. Загалом на Тернопільщині – 106 тисяч школярів. Діє тенденція до їх зменшення.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: