3 квітня в музеї Богдана Лепкого пластунка Марічка Постолан провела майстер-клас із виготовлення дряпанки. Участь у майстер-класі мали змогу взяти не лише бережанські пластуни, а й працівники музею.
Перегляньте також:
- У Тернопол спіймали 23-річну водійку з підробленими документами
- На Тернопільщині попереджають про ожеледицю і коливання температури
Майстриня розповіла чимало цікавого про історію, символіку і технологію виготовлення цього виду великодніх яєць. Зокрема учасники заходу довідалися, що дряпанки є популярними не лише в Україні, але й у країнах Центральної та Східної Європи, зокрема в Польщі, Словенії. Такі майстер-класи для Марічки є уже традиційними протягом багатьох років. Часто навчала цьому ремеслу гостей, що перебували на відпочинку у її батьків Оксани та Мирона Постоланів в садибі «У мальвах», що знаходиться в мальовничому селі Жуків. Цього ж року мистецтво виготовлення дряпанки під вмілим керівництвом молодої майстрині мали змогу освоїти і жителі Німеччини, де Марічка навчається.
Технологія виготовлення дряпанки цікава тим, що потребує набагато менше витрат, ніж традиційна писанка – не потрібно писачка та багато фарб. Для її виготовлення вибирають яйце темного кольору і зафарбовують темним барвником. Марічка Постолан радить обирати натуральні барвники, а саме відвар лушпиння цибулі. Олівцем наносять орнамент. Після цього гострим предметом (голкою, шилом чи цвяхом, а тепер є ще й зручний канцелярський ніж) продряпують намальований орнамент. Все ж варто бути обережним з силою натиску, оскільки можна зіпсувати виріб, зробивши тріщину чи дірку у шкаралупі яйця. Для створення відтінків прошкрябують малюнок всередині з меншим натиском, або ж всією поверхнею леза канцелярського ножа.
Вибравши вподобані символи чи малюнок та доклавши максимум старань і вміння, кожен учасник майстер-класу виготовив по дві, а то й три дряпанки. Цього Великодня їхні кошики прикрашатимуть не лише писанки, крашанки, крапанки, мальованки, а дряпанки.