В Тернополі організували курси з арт-терапії для родин військових та осіб з інвалідністю

Мистецтво лікує душу.

Опубліковано:
16 Липня, 2024

Війна, яку розв’язала росія, для багатьох українців стала причиною хронічного стресу, що руйнує здоров’я і життя. Особливо це стосується родин військових та осіб з інвалідністю.

Громадська організація «Асоціація жінок України» організовує безкоштовні тренінги з арт-терапії як складову послуги соціальної адаптації для родин військових та осіб з інвалідністю і запрошує всіх, хто бажає взяти участь у навчанні.



Усіх охочих запрошуємо на заняття, які проходять щочетверга в конференц-залі готелю «Тернопіль», початок о 15 год. Заняття з арт-терапії проводяться в комплексі з психологічними тренінгами та іншими формами соціальної адаптації. Довідки за тел. 0678608876.

Заняття проводить Зінаїда Мокрицька, досвідчена спеціалістка з арт-терапії, соціальна педагогиня Тернопільського навчально-реабілітаційного центру Тернопільської обласної ради, тренерка Асоціації жінок України.

Зінаїда Мокрицька
Зінаїда Мокрицька, досвідчена спеціалістка з арт-терапії, соціальна педагогиня Тернопільського навчально-реабілітаційного центру Тернопільської обласної ради, тренерка Асоціації жінок України.

Арт-терапія – це м’який вплив на емоційний стан людини за допомогою засобів мистецтва. Малювання, робота з кольоровим піском, глиною, створення картин з вовни, музикування – далеко не всі форми, що працюють в арт-терапії.

До прикладу, на заняттях, які вже проводила пані Зінаїда, учасники працювали над створенням арома-подушок. Для їх формування використовували сушені трави та квіти:  лаванду, пелюстки троянди, полин, материнку, чебрець, орегано, які у поєднанні створюють легкий седативний ефект, сприяють зниженню напруженості та занепокоєння, дієві при безсонні, нервових напруженнях, депресивних станах, спричинених тривалим стресом, підвищеною нервозністю та агресивністю, нормалізують сон.

Процес захопив усіх, хто відвідав цю зустріч. Згодом у відгуках учасники тренінгу зізнавалися, що запашні подушки з травами, які вони самі виготовили, а наприкінці занять отримали як подарунок, не лише підняли настрій, а й допомогли з добрими спокійними думками заснути. Більше того, учасниці вирішили практикувати таке заняття регулярно і виготовляти арома-подушки для поранених військових, які перебувають у лікарнях Тернополя.

Мета арт терапії – м’яко, не нав’язливо покращити емоційний стан людини. Процес роботи вже є цілющим. Це, мабуть, єдиний метод взаємодії з людською психікою, де сама робота чи то з травами, глиною, фарбами або ж кольоровим піском – лікування. Тому можна сказати, що арт-терапія – це лікування мистецтвом. Арт-терапія допомагає зняти психічну напругу і стрес, подолати тривожність і страхи, гармонізує внутрішній стан людини. Проведені наукові дослідження підтверджують, що участь людини у художній діяльності тривалістю трохи менше години може помітно знизити рівень стресу та покращити психічне самопочуття, незалежно від мистецьких здібностей чи досвіду. Той, хто вже побував на заняттях, каже, що із зануренням у творчість з душі виходить біль.

Приходьте на заняття! У колі людей, які мають схожі проблеми, ви знайдете розуміння і підтримку, а тренери-педагоги допоможуть знайти вихід із непростих емоційних глухих кутів.

Довідково.  Тренінги стали можливими завдяки реалізації Асоціацією жінок України проєкту «Якісні соціальні послуги як засіб подолання викликів та наслідків війни», який виконується в рамках проєкту Європейського Союзу «Посилення залучення громадянського суспільства для розвитку соціальної сфери в Україні» (EU4CSOs EmpowerUA) та реалізовується Благодійною організацією «МЕРЕЖА 100 ВІДСОТКІВ ЖИТТЯ  РІВНЕ». Публікація здійснена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є одноособовою відповідальністю Асоціації жінок України і за жодних обставин не може вважатися таким, що відображає позицію Європейського Союзу.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #арт-терапія, #Асоціація жінок України, #лариса римар
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: