Українська люстрація — зручна модель позбутись неугодних

Опубліковано:
25 Жовтня, 2014 о 17:07

Заміна кадрів без зміни системи не дасть результатів. Про це у коментаріGazeta.ua розповів правозахисник Євген Захаров, коментуючи закон “Про очищення влади”. “Люстрацію треба проводити, але за іншою моделлю. Ця невдала, оскільки не відповідає рекомендаціям Ради Європи та стандартам, напрацьованим в Польщі, Словаччині, Чехії, Балтійських країнах.

 



Одна з таких вимог — це наявність незалежного органу, який проводить люстрацію. Це має бути чи люстраційний комітет чи комісія. Головне — там мають працювати люди, яким довіряє суспільство. За нашим законом, насправді, люстрацію провадить орган, в якому людина працює. Якщо керівник має повноваження люструвати, то просто звільняє. Ні, то готує подання про звільнення для органу, який має право звільнити. Це зручна модель, щоб позбутися незручних”, – розповів Захаров. Він зазначив, що під люстраційний закон потрапляє багато людей: “В правоохоронних органах має бути звільнено 95 відсотків усього керівного складу. В такому випадку треба відповісти на питання: хто прийде їм на заміну? Важко уявити, що керівники погодяться звільнити так багато людей. Можливо, у центральному апараті підуть на це, але однаково звільнять не всіх. Побоююсь, що масове звільнення призведе до втрати керованості”.

 

Захаров підкреслив, що заміна кадрів без зміни системи не дасть результатів: “Закон ніяк не узгоджений з реформами, які мають бути проведені. Його треба переглянути і змінити процедуру люстрації. Зокрема, звузити коло людей, які підпадають під люстрацію”. Правозахисник додав, що рішення по люстрації можна оскаржити в суді: “Думаю, таких позовів буде багато. Скільки — важко сказати”. Нагадаємо, що 16 жовтня набув чинності закон “Про очищення влади”. В той же день Кабмін оприлюднив список перших звільнених. Це 39 чиновників. З них 19 звільнили, а інші 20 написали заяви за власним бажанням.

 

Наталія Шестопал

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: