Перша і Друга світові війни змінили вигляд старого Тернополя. Зникли провулки, квартали, вулиці та будинки. А сучасний вигляд міста – насправді нашвидкуруч відбудована і далека від оригіналу копія ошатного довоєнного Тернополя. У повоєнні роки місто набуло типових радянських архітектурних рис. Знайшлися небайдужі, які прагнуть повернути місту європейське обличчя. Макет старого Тернополя незабаром постане у бронзі. Реалізовувати задум  вже почали краєзнавці, художники і скульптори.

 



Ідея створення макету Тернополя належить краєзнавцю Тарасові Циклиняку. Виношував її 5 років. Збирав за цей час свідчення старожилів, старі листівки, які показують, як виглядало довоєнне місто, карти. Підтримав задум громадський діяч і меценат Вадим Перець. Старий Тернопіль відтворять у бронзі у масштабі 1 до 300. Приблизний розмір – 2 на 1,5 метри. Процес створення трудомісткий. Поки майстри вирізають моделі будинків та вулиць із підручних матеріалів – пінопласту, картону. Щоб змоделювати дерева використовують суцвіття звичайної броколі.

 

Вирішили, що макет відобразить історичний період  Тернополя 1910-30 років. У ньому постануть найвідоміші і навіть вже неіснуючі старовинні будівлі Тернополя, серед них – парафіяльний костел, єзуїтський костел, стара синагога, старий замок. Наразі опрацювали сектор Подолу, Старого ринку та кількох вулиць поблизу вокзалу. Ключові споруди створює уже відомий у Тернополі ентузіаст Володимир Кріса. Долучились до праці архітектор Борис Солонін, художник і скульптор Дмитро Мулярчук та інші – загалом 8 осіб.

 

Свої макети мають міста в усьому світі. Тернопіль же стане першим містом, де втілять у життя такий проект. Особливо він буде цікавим для туристів. Долучитися до створення макету може кожен охочий. Допомогти можна працею, порадою чи коштами. Детальнішу інформацію можна знайти у соцмережах, де створені спеціальні сторінки.

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Володимир Драбчук
09:43, 28 Вересня, 2024

Ветеран війни з Тернополя іде в гори у військовій амуніції, аби зібрати кошти для піхотинців

ТОП новини тернопільщини: