При в’їзді у село Плотича Тернопільського району, зустрічає нас величний храм святого мученика Дмитрія Солунського. Огороджений і доглянутий зараз, колись він довго стояв у занедбаному стані. А починається історія будівлі ще у 1868 році, коли онук польського магната Францішка Коритовського розпочинає будівництво костелу. У Плотичі і досі стоїть палац Критовських, зведений на початку ХІХ століття, хоча тепер і втратив своє первісне значення житлового приміщення.

 



У селі мало знають про історію унікальної сакральної будівлі. У книзі про Плотича йдеться, що закінчував будівництво костелу вірний слуга панів Коритовських Гавриїл – мабуть, управитель панських маєтків. Було це у 1883 році.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Палац у Плотичі поступово руйнується

 

Під час другої світової війни костел святого Еразма дуже був частково зруйнований, оскільки через село проходили нищівні бої. А опісля, в 1945 році, храм перетворили у колгоспний склад. Згодом тут розмістили цех із виготовлення свічок. Зі здобуттям Україною незалежності, костел передали громаді української православної церкви Київського патріархату. Тоді будівля була у плачевному стані – від її колишньої краси залишись лише стіни. Жителі Плотичі та сусідніх сіл на чолі зі священиком Василем Павлишиним капітально відремонтували храм.

 

Цікаво, що назва села Плотича походить від слова «плоти». Адже з давніх-давен село оточували густі ліси, де водилось багато вовків. Селяни огороджували свої домівки високими плотами, які захищали від несподіваних набігів сіроманців. Так і сьогодні парафіяни храму святого Дмитрія шукають у ньому прихистку від ворогів духовних. Вони приходять до храму мученика, вірячи у його могутнє заступництво перед Богом.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: