У краєзнавчому музеї – копії стародруків, яким понад 5 століть!

Опубліковано:
29 Вересня, 2015 о 01:03

В обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку унікальних стародруків. Автентичні копії окремих сторінок Київського Псалтиря, Оршанського Євангелія, Луцького Євангелія, Реймського Євангелія можна побачити на експозиції.

 



Реймське Євангеліє цікаве тим, що є пам’яткою першої половини XI століття і найдавнішою вітчизняною книгою, що походить із бібліотеки Ярослава Мудрого. Саме старокиївське це Євангеліє привезла до Франції донька Ярослава Мудрого Анна. На рукописі присягали на коронаціях французькі королі. Представлені також написані пером і прикрашені орнаментами давні тексти «Правди Руської», «Слова про закон і благодать» митрополита Іларіона, «Слова о полку Ігоревім» та інші стародруки XI–XVI століть.

 

Усі ці книги протягом 20-ти років відтворив киянин Юрій Храпай, який заснував для цієї справи власну майстерню. «За фахом я юрист, а відтворення стародруків – моє хобі. Для книг спеціально виготовляється папір ручної роботи або використовується береста, шкіряні обкладинки, латунні замки. А фарбу – яєчну темперу – готую за стародавнім, 2-тисячолітнім рецептом». Копії унікальних книг, які не доступні широкому загалу, можна побачити на виставці у музеї. Вперше експозицію показали у Софії Київській у травні цього року. Тернопіль – друге місто, де побували книги. Виставка тут триватиме лише три дні.

 

Представила автора виставки її всеукраїнський координатор та голова Міжнародного Фонду культурного співробітництва Влада Литовченко.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: