У Бучачі – скандал: священиків підозрюють у крадіжці (Відео)

Опубліковано:
29 Квітня, 2015 о 08:51

На Тернопільщіні віряни десятиліттями ходили в одну церкву, а тепер із кулаками кидаються на свого ближнього. Галина Гнатів спеціально приїхала до Києва, аби розповісти про скандал із старовинними святинями, що трусить її рідне місто вже п’ять років, ідеться в сюжеті програми “Гроші”.




Церква Святого Миколая була побудована у 1610 році. Поруч, у Бучацькому замку, тоді жила та молилася рідна сестра Митрополита Петра Могили Марія.

 

“Там, де жила Марія Могілянка в замку, то вона мала ікону 1610 року. Вона ту ікону подарувала нашій церкві. Тієї ікони тепер нема”, – розповідає пані Галина.

 

Мешканка Бучача стверджує, що те, що висить у алтарі церкви, лише копія безцінної пам’ятки. Мовляв, настоятель храму підмінив старовинні ікони та інші церковні коштовності на підробки, а оригінали продав.

Журналісти звернулися до відомого фахівця з історичних пам’яток. Михайло Станкевич, доктор мистецтвознавства, викладає у кількох вищих навчальних закладах.  Він виріс у Бучачі і написав про нього книгу. Є в ній і про скарби храму Святого Миколая.

 

Вчений каже, що, уважно роздивлячись знімки, він побачив значні розбіжності. Його книжка дедалі більше нагадує перелік зниклих речей.

 

Священик зі свого боку переконує, що всі святині оригінальні, а звинувачення його опонентів, безпідставні фантазії. І рухає ними зовсім не бажання відновити справедливість, а бажання поставити на чолі легендарного храму свою людину. Підтримало священика і його церковне начальство.

 

За зберігання безцінних реліквій мав дбати відділ охорони пам’яток обладмінстрації.

Згідно копії акту обстеження церкви за номером 590 від 17 вересня 2013, живопис, і предмети прикладного мистецтва у задовільному стані, потребують часткової реставрації.

 

А от на іншій копії того ж договору, яку зняли в міліції, можна побачити, як відбилися інші аркуші справи. В останьому пункті написано, що живопису, предметів прикладного містецтва, немає.

 

Два однакові документи із протилежним змістом. Ті самі печатки, і ті самі підписи.

 

Отже, навіть документи у Тернопільській міліції та обладміністрації суперечать один одному.

 

Журналісти в пошуках правди запросили до скандального храму експертів, які на 12 травня нарешті запланували офіційну експертизу святинь.

 

Якщо ж журналісти зможуть на всю країну показати, що саме міліціонери заберуть на експертизу, це допоможе поставити крапку у п’ятирічному церковному скандалі.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», - бойовий медик
10:20, 21 Жовтня, 2024

«Вчасна домедична допомога на полі бою – це врятоване життя як побратимів, так і своє власне», – бойовий медик

ТОП новини тернопільщини: