У Тернополі відбувається форум “Нові громадські організації: від ідеї до дії”

Опубліковано:
19 Липня, 2024

“Нові громадські організації: від ідеї до дії” форум під такою назвою відбувається в Тернополі 18-19 липня. Участь у заході беруть представники 50 об’єднань з 8-ми областей України. Впродовж двох днів учасники форуму розповідатимуть про свою діяльність, шукатимуть однодумців і складатимуть плани на рік. Про це Суспільному розповів організатор заходу Максим Черкашин.

42 об’єднання створили після початку повномасштабної війни. Одне з них торік започаткувала Аліна Атамась після переїзду з Харківщини на Тернопільщину. Об’єднання, яке вона очолює, шукає житло переселенцям в Гусятинській громаді. Відсутність постійного фінансування організації, каже жінка — одна з найбільших проблем.



“Ми знаходимо житло, по-перше, я виставляю в себе на офіційних сторінках, що є таке житло з умовами, з описом, з фотографіями, зі всім. Далі люди, хто потребує, до мене звертаються. Ми з ними спілкуємося, проговорюємо всі умови. Ми розуміємо, що це будинки, в яких дуже давно ніхто не жив і там водопроводу, кухні, як правило, немає. Далі, якщо людину влаштовує сільська місцевість, все що ми з ним проговорюємо, то ми домовляємося на дату, коли вони приїжджають, чи потрібна їм допомога в перевезенні речей, чи їх самих до місця призначення. Я йду і прибираю повністю будинок, підготовлюю. Ми приносимо продукти, постіль, подушки. Облаштовуємо все, що потрібно, щоб людина приїхала, поїла канапку і лягла спати”.

Фінансування за словами жінки, в них немає.

“Фінансування у нас немає, на жаль. У нас єдине — ми виграли грант. Ми реалізовуємо інтеграційні заходи. Нам надали обладнання, ми пишемо гранти і працюємо над тим, щоб залучити більше фінансів. Але наразі фінансування в нашій організації немає, все за свої кошти, своїми силами”.

Регіональна координаторка з розвитку спільнот переселенців у Тернопільській області, представниця громадської організації “КримСОС” Лукія Квич розповідає, на захід прийшла, щоб дізнатися про потреби нових об’єднань. Каже, зараз її громадська організація допомагає 20-ти організаціям з Тернопільщини, зокрема шукати фінансування.

“Ми допомагаємо і навчанням індивідуальним для громадських організацій, консультуємо їх юридично, допомагаємо їм з написанням грантів. Самостійно також маємо гранти, які також надаємо цим громадським організаціям для того, щоби вони в подальшому могли підкоряти нові вершини і збільшувати свою діяльність. Тому ми не можемо дозволити собі брати велику кількість ініціативних груп і організацій. Наша робота не може охопити усіх. Тому ми сконцентровані на певній кількості ініціативних груп і громадських організацій, яким ми системно допомагаємо для того, щоб мати з цього певний якісний показник”.

Громадську організацію “Територія нових змін” Ірина Скуратко заснувала у 2019 році. Розповідає, спочатку через пандемію коронавірусу, а потім через повномасштабну війну, довелося змінити напрямок роботи.

“Громадська організація з самого початку спрямована була на розвиток соціального підприємництва, на розвиток економіки і громадського сектору як такого. Дуже багато нових напрямків роботи відкрив для нас спочатку ковід, а потім повномасштабне вторгнення. Як громадська організація ми на деякий час взагалі не реалізовували проєкти, тому що ми повноцінно включилися в систему волонтерства, залучення ресурсів, розподілу їх для ВПО, військових. Тобто, ми почали мережуватися з іншими організаціями, які працювали тут на території, ми знайшли нові контакти, ми їх розвивали, ми шукали школи, яким допомагали особистими речами, або людей, які також сприяли. Аж згодом, приблизно за рік, ми вже адаптувалися і зрозуміли, що нам потрібно повноцінно включатися знову в громадську роботу, в грантові кошти і можливості, які відкривають грантові програми”.

Форум громадських організацій у Тернополі триватиме два дні, розповів організатор заходу Максим Черкашин.

“Під час повномасштабного вторгнення громадські організації почали дуже швидко створюватися з ініціативних груп і дуже швидко розвиватись, прогресувати. Тобто, ще вчора була ініціативна група, а сьогодні вони вже громадська організація, завтра вже подають проєкт, виграють, реалізовують. Ця динаміка є досить швидкою. Це є такий унікальний випадок не лише в Україні, але й здається в світі, коли йде інтенсифікація активних людей в громадські організації. Нам було важливо зібрати їх сьогодні-завтра і поспілкуватися, чому вони це зробили, як їм працюється, які точки росту, що з ними буде наступного року? Можливо, вони зможуть між собою трішки попрацювати, можливо, будуть якісь цікаві ідеї, кооперації. Однією з основних умов було те, що ці представники з організацій, яким рік-два, максимум три, молоді громадські організації”.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Суспільне
Теги: #максим черкашин, #форум
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Владисла Попов
16:05, 1 Вересня, 2024

Виживання на сучасній війні – це генератор випадкових чисел, – Владислав Попов

ТОП новини тернопільщини: