У Тернополі представили збірник про Почаївський василіянський монастир

Опубліковано:
21 Вересня, 2024

Важлива подія у культурному житті Тернополя відбулася 19 вересня 2024 року. У стінах обласного краєзнавчого музею пройшла презентація збірника матеріалів Міжнародної наукової конференції, присвяченої історії Почаївського василіянського монастиря. Видання висвітлює маловідомі факти про цю визначну духовну пам’ятку України та спростовує поширені міфи.

Передумови створення збірника

Поштовхом до появи видання стала Міжнародна наукова конференція “Почаївський феномен: Василіянський монастир Успіння Пресвятої Богородиці в історії та культурі України”. Вона відбулася 29-30 вересня 2023 року у Зарваниці з нагоди 250-річчя коронації Почаївської ікони Матері Божої. Організаторами виступили Провінція Найсвятішого Спасителя Василіянського Чину в Україні, Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ та Інститут історії Церкви УКУ.



Зміст та особливості видання

Збірник містить доповіді понад 30 науковців з України та Польщі, згруповані у 6 розділів. Окремо подані документальні додатки. Важливою особливістю є те, що матеріали базуються виключно на першоджерелах. Це дозволило спростувати численні міфи щодо історії Почаївського василіянського монастиря. Більшість документів вперше перекладено сучасною українською мовою.

Науковий редактор видання Володимир Мороз зазначив, що на сторінках збірника “відкривається переосмислена правдива історія Почаївської обителі у духовній та матеріальній спадщині”.

збірник про Почаївський василіянський монастир
Фото: Тернопільський обласний краєзнавчий музей.

Презентація та оцінки експертів

Захід у Тернопільському краєзнавчому музеї зібрав представників духовенства, влади та наукової спільноти. Благословив вихід збірника єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ владика Теодор Мартинюк.

Співавтори видання поділилися результатами своїх досліджень. Зокрема, виступили отець Артемій Новицький, ректор Василіянського інституту філософсько-богословських студій, професор Елла Бистрицька та директор Державного архіву Тернопільської області Федір Полянський.

Учасники відзначили важливість збірника для розуміння української церковної історії. Видання рекомендоване до друку Вченою радою філософсько-богословського факультету Українського католицького університету.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #василіяни, #історія церкви, #наукове видання, #Почаївський монастир, #тернопіль
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: