У тернопільському музеї зберігається унікальне видання «Апостол толковий» – писемна пам’ятка XVIII століття

Опубліковано:
10 Липня, 2024

У фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею зберігається стародрук «Апостол толковий». Це писемна пам’ятка XVIII століття. Ця книга видана у Почаєві в 1784 році. Вона написана церковнослов’янською мовою.

«Давня богослужбова книга, у якій зібрані пояснення діянь святих апостолів, має велике історичне, культурне та лінгвістичне значення, оскільки містить цінну інформацію про історію, культуру, релігію та особливості письма слов’ян. Якщо уважно розглядати музейний стародрук як мистецьку цінність, то одразу привертає увагу його зовнішній вигляд. Розміри – 36 х 23 х 17 см. Ошатне видання має дерев’яну палітурку, яка обтягнена шкірою із тисненим геометрично-рослинним орнаментом (подекуди не зберігся). Книжковий блок міцно скріплений між собою, присутній каптал із синьо-білою окантовкою, корінець округленої форми. Край книжкового блоку або обріз – окремий об’єкт художнього оформлення книги. Він кольоровий і торширований (з трьох сторін), по всій площині проглядається ледь помітний орнаментальний малюнок. Дане оригінальне видання має спеціальні елементи – фігурні замочки, які закривають сторінки, проте основне їх призначення – прикрасити книгу, надати певного стилю та оригінальності», – розповіла  старша наукова співробітниця художньо-рекламного відділу музею Олена Крупніцька.

Стародрук має 1041 листок, на яких – по 26 рядків тексту. Для друку використали цупкий папір із водяними знаками і двоколірну фарбу – чорну і червону. Титульного аркушу немає.



«На сторінках текстова частина закомпонована у широких полях, на них зрідка зустрічаються уточнення. Нумерація ведеться кириличною системою числення. Образотворчі елементи у вигляді заставок, ініціалів, кінцівок виділяють кожний розділ. Інших гравюрних зображень не має. Пам’ятка знаходиться у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї від 1967 року», – каже Олена Крупніцька.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #апостол, #книга, #музей
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: