У Кременці померла співзасновниця та перша очільниця Товариства відродження польської культури

Опубліковано:
10 Жовтня, 2024 о 22:19
У Кременці померла співзасновниця та перша очільниця Товариства відродження польської культури
У Кременці померла співзасновниця та перша очільниця Товариства відродження польської культури. Фото з родинного архіву Ядвіги Гуславської.

10 жовтня стало відомо про смерть Ядвіги Гуславської з Кременця – співзасновниці й першої очільниці Товариства відродження польської культури імені Юліуша Словацького. Вона була головною редакторкою газети «Wspólne Dziedzictwo», яка виходила в Кременці 2001–2004 рр. Належала до групи осіб, завдяки яким вдалося відновити музей Юліуша Словацького. Пані Ядвіга була активною представницею польської меншини в Україні, – повідомляє «Волинський монітор».

“З глибоким сумом ми сприйняли звістку про смерть Ядвіги Гуславської – польської діячки із Кременця, співзасновниці місцевого Товариства відродження польської культури, а також багаторічної дописувачки «Волинського монітора».



Ядвіга Гуславська була співзасновницею та першою головою Товариства відродження польської культури імені Юліуша Словацького в Кременці. Належала до групи осіб, завдяки яким у місті вдалося відкрити Музей Юліуша Словацького.

Була головною редакторкою газети «Wspólne Dziedzictwo», яка виходила в Кременці 2001–2004 рр. за фінансової підтримки товариства «Польська спільнота». Згодом почала висвітлювати життя кременецьких поляків на сторінках «Волинського монітора».

Пані Ядвіга народилася в Кременці в 1939 р. у родині Марії та Петра Станкевичів. Батько помер у 1943 р., тож її виховував вітчим, Купріян Косенюк, за якого мама вийшла заміж у 1946 р. Ходила до школи № 4, а паралельно на заняття до Марії Сандецької, яка навчала дітей місцевих поляків польської мови й культури.

Після закінчення школи здобувала вищу освіту у Львові. У 1959 р. вийшла заміж за Стефана Гуславського, незабаром у них народився син Валентин. Сім’я жила у Сваляві на Закарпатті, Тернополі, а потім повернулася до Кременця. Тут Ядвіга Гуславська, яка раніше працювала вчителькою математики, почала супроводжувати польські туристичні групи, котрі тоді приїжджали до України.

У 1980-х рр. Ядвіга Гуславська долучилася до створення Товариства відродження польської культури імені Юліуша Словацького. На установчих зборах наприкінці 1989 р. її обрали першою головою ТВПК. Вона ж стала першою вчителькою польської мови в школі, яка одразу почала діяти при товаристві”, – йдеться у повідомленні.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Терміново
Теги: #польська культура, #ядвіга гуславська
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: