У громаді на Тернопільщині спалах сказу тварин

Опубліковано:
9 Травня, 2024

Засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії щодо запровадження карантинних обмежень та оголошення неблагополучним по сказу тварин селища Скала-Подільська із населеними пунктами загрозливої зони: Бурдяківці, Збриж, Іванків та Бережанка Чортківського району відбулася 8 травня.

Про це повідомили у пресслужбі Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Комісією затверджено план заходів з локалізації та ліквідації спалаху сказу тварин.

Причина — нанесення котом укусів трьом громадянам. Спеціалісти ветеринарної медицини провели відбір паталогічного матеріалу для дослідження на сказ, діагноз підтвердила Тернопільська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби.

Згідно затвердженого плану буде проведено облік всіх наявних собак і котів у вищевказаних населених пунктах, їх вакцинацію, обстеження мисливських угідь з метою можливого виявлення трупів бродячих собак, котів та інших диких звірів та інші карантинні обмеження терміном 60 днів, 0 йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Вірус викликає своєрідний енцефаліт зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. Якщо постраждалому або постраждалій своєчасно не надати кваліфіковану медичну допомогу, смерть неминуча.

Найпростіший захист – уникнення контакту з інфікованими тваринами. Не чіпайте їх і, за можливості, уникайте зон, де вони можуть мешкати. Адже, наприклад, зграї диких собак можуть захищати свою територію і напасти першими.

Дієвий засіб профілактики для недопущення сказу тварин – обов’язкове щорічне щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до державних лікарень ветеринарної медицини.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #сказ, #спалах сказу
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: