Трильйон у борг. Як українці позичають гроші державі та скільки на цьому заробляють

Опубліковано:
15 Червня, 2024 о 16:16

Внаслідок повномасштабного вторгнення росії українська економіка зазнала шалених збитків. Лише у 2022 році втрати становили 30% ВВП, що еквівалентно сотням мільярдів доларів. Зросли і державні видатки: як зазначав ексміністр оборони Олексій Рєзніков, один день війни обходиться у 100 мільйонів доларів. Тож Україна вже понад два роки змушена шукати величезні кошти, аби продовжувати давати відсіч агресору та зберігати економічну стабільність в країні. На другому місці, після податків, за надходженнями до бюджету — внутрішні запозичення. Вони відбуваються у вигляді продажів громадянам та бізнесу ОВДП — облігацій внутрішньої державної позики. Як це працює та як можна заробити, даючи в борг державі? розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Скільки Україна запозичила у банків, бізнесу та громадян

У Центрі громадського моніторингу та контролю вважають, що залучення коштів від продажів облігацій внутрішньої позики дуже допомогло Україні пережити перші місяці війни, коли міжнародні партнери тільки ухвалювали рішення про фінансову допомогу. Тоді видатки держбюджету перевищували доходи у десятки мільярдів гривень, і саме завдяки купівлі українцями державних цінних паперів вдавалось зберігати відносну стабільність. Усього, за словами міністра фінансів Сергія Марченка, за перші два роки війни українці інвестували у внутрішні державні облігації близько 1 трлн грн. “Це вагомий внесок у підтримку фінансової стійкості країни в умовах війни. Це понад 200 днів фінансування захисту і оборони України. Це більше 15% ВВП України у 2023 році. А також, друге за розміром джерело фінансування держбюджету з початку повномасштабної війни”, — пояснив міністр. Наразі український Уряд продовжує залучати кошти від продажів ОВДП, але велика їхня частка йде на погашення попередніх облігацій. За даними НБУ, впродовж чотирьох місяців 2024 року від розміщення ОВДП на аукціонах залучено близько 102,8 млрд грн, 763,6 млн долл. та 557,2 млн євро, тоді як на їхнє погашення за цей період спрямовано 26,1 млрд грн, 810,9 млн долл. та 555,5 млн євро. Таким чином, запозичення перевищили виплати на 74,9 млрд грн.



Як можна заробити, позичаючи гроші державі

Державні цінні папери в Україні за останні роки стали одним з найбільш популярних інвестиційних інструментів. Вони є вигіднішими за банківські депозити через більші відсоткові ставки, більш надійними за новітні інструменти, на кшталт криптовалют, та більш прибутковими, аніж зберігання коштів в іноземній валюті, адже ставки за цінними паперами коливаються від 14% до 17% річних. Також ОВДБ — прості у придбанні, їх можна купити через українські банки чи ліцензованих брокерів.

Також для громадян України доступна можливість купити цінні папери через застосунок “Дія”. Станом на початок червня в застосунку доступні 8 видів облігацій, названих на честь українських міст та визначних місць в окупації. Вони відрізняються терміном виплат та, відповідно, відсотковими ставками — річні облігації приносять більший прибуток, аніж піврічні. Приміром, 10 облігацій “Асканія Нова” терміном до 20 листопада з дохідністю в 14% річних можуть принести близько 600 грн прибутку — при вкладенні 9 390 грн. Тобто у листопаді на картку повернуться 10 000. А облігації “Керч”, виплата за якими запланована на жовтень 2025 року, мають дохідність в 15,75% річних. Тож придбавши 10 таких за 10 550 грн, за 15 місяців на карту повернуться 12 670 грн. При цьому, із накопичених відсотків не стягується податок на доходи фізичних осіб, а також є можливість дострокового продажу облігацій зі збереженням накопичених відсотків.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Газета Свобода
Теги: #позичають гроші, #у борг
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Яросла Лемішка: “На сцені Тернопільської обласної філармонії – вперше прем’єра мюзиклу”
21:19, 18 Червня, 2024

Яросла Лемішка: “На сцені Тернопільської обласної філармонії – вперше прем’єра мюзиклу”

Блоги

ТОП новини тернопільщини: