Тирамісу: покроковий рецепт італійського десерту
Тирамісу — це легкий десерт з італійським походженням, який заслужив титул найпопулярнішoгo у світі. Дослівно назва в перекладі означає «піднеси мене вгору». І дійсно, текстура торту настільки ніжна і повітряна, що просто тане в роті.
В нього входить сир сорту Маскарпоне, яйця, тонке бісквітне печиво Savoiardi або «дамські пальчики», підсолоджувач (цукор, цукрова пудра) і еспресо. Готується тoрт без випічки — потрібно просто перемастити просочене печиво кремом і залишити в холодильнику на ніч. Весь процес приготування займає близько години.
У деяких рецептах тірамісу пропонується викoристовувати бісквітні коржі замість Savoiardi, замінити Маскарпоне на густі вершки або сир Філадельфію. Є рецепти, які готуються без яєць. Ми ж розповімо, як в домашніх умовах зробити тірамісу максимально схожий на той, що подається в кав’ярнях Італії.
Інгредієнти:
- великі курячі яйця — 6 шт.;
- сир Маскарпоне — 500 г;
- цукор — 150 г;
- печиво Savoiardi — 300 г;
- еспресо свіжозварений — 300 мл (10 порцій);
- какао в порошку — 2 ст. л.;
- коньяк або лікер — 40 г.
Ключовий момент, від якого залежить смак тирамісу — якість інгредієнтів. Важливіше і, напевно, найскладніше — знайти справжній вершковий сир. Вибирайте Маскарпоне з процентом жиру близько 80%, без загусників і рослинних жирів у складі.
Яйця радимо використовувати великі та не зменшувати їх кількість. Інакше крем не буде мати такої легкості та пишності.
Еспресо можна використовувати зварене за будь-яким способом. Але, в разі приготування в турці, обов’язково процідіть його, щоб відфільтрувати частинки кавової гущі. Алкоголь — коньяк, ром, бренді, лікери та інші — відмінно поєднується з еспресо і доповнює смак пікантною ноткою. Але його можна і не додавати. Тут все залежить від ваших уподобань.
Етапи приготування:
Найшвидший спосіб приготувати торт тірамісу — це зробити його в одній великій формі, а потім розрізати на порції. Але ви можете відразу викладати десерт в креманках або окремих формах, щоб потім подати у вигляді окремих тістечок.
-
Зваріть міцне еспресо звичним вам способом і дайте йому охолонути.
-
Оскільки рецепт не передбачає теплову обробку, яйця ретельно помийте. Білки відокремте в чистий сухий посуд так, щоб у них не потрапило навіть частки жовтків. Інакше їх не вдасться збити до потрібної стійкої текстури. Місткість з білками затягніть харчовою плівкою і поставте в холодильник.
-
До жовтків засипте цукор і почніть збивати. Збивати потрібно довго — більше ніж 5 хвилин. Дочекайтеся, поки маса стане схожою на густий майже білий крем.
-
До збитих жовтків додайте Маскарпoне. Перемішайте. Робіть це акуратно і повільно, щоб не порушити легкість крему.
-
Дістаньте з холодильника білки. Додайте дрібку солі та збивайте міксером на низьких оборотах. Коли вони перетворяться в піну, включіть максимальну швидкість і збивайте ще 2–3 хвилини, поки білки стануть пружними. Перевірити чи достатньо збились білки просто — переверніть миску вниз. Вміст повинен залишитися на місці.
-
Білкову масу додайте до сирно-жовткового крему. Акуратно змішайте всі інгредієнти до однорідності. Перемішуйте знизу вгору. Блендер використовувати не потрібно — важливо максимально зберегти легкість збитої текстури. Місткість з кремом для тирамісу затягніть кулінарною плівкою і відправте в холодильник охолоджуватись.
-
Холодний еспресо налийте в тарілку або лоток, куди зможе поміститись бісквітне печиво. Якщо в приготуванні ви плануєте використовувати алкоголь, додавайте його в каву на цьому етапі. Кожне печиво по черзі опускайте в каву на 2 секунди. Довше тримати не варто.
-
Просочене печиво викладіть одним шаром на днo форми.
-
Зверху викладіть половину крему і розрівняйте лопаткою.
-
Викладіть наступний шар бісквітних паличок і зверху розподіліть другу частину крему. Форму затягніть кулінарною плівкою і поставте в холодильник на 8–10 годин. За цей час бісквітне печиво повністю просочиться, а сам десерт ущільниться і буде зберігати свою форму при нарізанні.
-
Перед подачею щедро посипте торт тірамісу какао-порошком — зверху повинен утворитися рівний шар. Замість какао можна використовувати дрібно натертий шоколад.
Через використання в кремі сирих яєць, зберігати тирамісу в холодильнику можна не більше 1–2 днів. Але цей десерт настільки смачний, що рідко затримується надовго.
Останні новини:
- Скандал у Тернополі: підозрюваного в розкраданні 44 млн для оборони обрали президентом асоціації боротьби
- Розвідники отримали привітання від Командувача ОК «Захід» напередодні професійного свята
- Кіно для настрою: три фільми, що захоплять із першої хвилини
- Артилеристи 44-ї бригади нищать ворожу техніку