Тернополяни провели ніч у філармонії

Опубліковано:
4 Жовтня, 2016 о 20:13

Ті, хто завітав 1 жовтня до Тернопільської обласної філармонії, отримали можливість взяти участь у цікавому експерименті – упродовж шести годин поринути у світ української музики і танцю, отримати ліричний настрій від прочитання віршів Івана Франка, Ліни Костенко та Василя Симоненка. І на завершення полікувати душу і серце вишуканими класичними творами. Таким чином артисти філармонії разом зі своїми шанувальниками відзначили Міжнародний день музики.

 



 

Потрібно зазначити, що запровадження такого формату проведення вільного часу в закладі культури був вдалим і нагадав зібрання міщанського братства. А хіба могло бути по-іншому? Сама будівля, яка була зведена за кошти громади і слугувала культурним центром міста, надихає на організацію подібних заходів. Тут свого часу діяло міщанське братство, яке запрошувало тернополян на зустрічі з українськими письменниками, відвідання концертів і перегляд вистав. Навіть проводили курси домашніх господинь, відбувалися обговорення публікацій у газетах, збори з метою вирішення важливих питань. На цій сцені виступали Марія Заньковецька, Соломія Крушельницька, Іван Франко та інші.

 

 

Повертаючись до «Ночі у філармонії», потрібно сказати, що спершу драйвового настрою всім присутнім додали імпровізовані музичні дебати між двома колективами – оркестром академічного ансамблю народного танцю «Надзбручанка» та академічним ансамблем народної музики «Візерунок». Завдяки музикантам глядачі почули в’язанки гуцульських і буковинських пісень, польку та інші. Це все сприяло тому, щоб тернополяни запалилися бажанням спробувати свої сили у вивченні народних танців.

 

 

Завдяки відомому балетмейстеру, заслуженому працівнику культури України Ігорю Николишину багатьом присутнім вдалося оволодіти азами «Канади» та фокстроту. Нагадаємо, що сьогодні Ігор Олексійович продовжує керувати ансамблем народного танцю «Любисток», а донедавна очолював  «Надзбручанку». До речі, учасники останнього допомагали маестро у проведенні майстер-класу.

 

 

«Сьогодні ми все рідше чуємо на весіллях українські народні пісні, а якщо говорити про народні танці, то вони потребують популяризації. Коли востаннє ви танцювали краков’як чи «Канаду», польку або фокстрот? А в цих танців є своя філософія, неповторна краса, вміння контактувати з партнером, вишукані манери. Я вважаю, що зараз дуже важливо, аби всі вивчали українські танці з метою їх відродження. Звичайно, що вивчати потрібно їх у тому варіанті, як танцювали на весіллі чи святах наші батьки і дідусі з бабусями, бо сценічний танець вимагає іншого підходу. За півтори години спробуємо вас навчити двом танцям. Головне, щоб ви далі несли їх в життя», – звернувся до присутніх Ігор Николишин.

 

 

Приємно, що багато бажаючих захотіло освоїти танцювальні па. Серед них було і подружжя Ратушняків. У цей же час їхні донечки активно підтримували своїх батьків. Свої сили спробував і колишній викладач психології Василь Ященко та інші. Глядачі оплесками підбадьорювали сміливців. Спецпризом від Ігоря Николишина і «Надзбручанки» стала демонстрація основних рухів польки та коломийки.

 

 

Далі учасники нічного марафону в філармонії перейшли до малої концертної зали, де налаштувалися на ліричну ноту у літературно-музичному салоні. Артисти Андрій Оленин, Михайло Павлентий, а також режисер Ганна Ніколайчук за допомогою творчості Івана Франка (прозвучали вірші зі збірки «Жмутки зів’ялого листя), Ліни Костенко (збірка «Осінні карнавали») і Василя Симоненка (збірка «Земне тяжіння») показали різні грані любові. Декламування поезії перемежовувалося розповідями про життя і творчість цих відомих письменників. Концертмейстер і лауреат міжнародних конкурсів Олег Кирилюк доповнив цю частину заходу музикою Людвіга ван Бетховена, Фредеріка Шопена, Ференца Ліста та інших. Наприкінці на піку ліричного настрою пан Олег освідчився своїй коханій дівчині.

 

 

Ну і для налаштування на позитивний настрій на наступний тиждень камерний оркестр філармонії подарував музично-терапевтичний концерт. Усі композиції звучали ніжно і вишукано. Ведучий Андрій Оленин пояснював, яку музику рекомендовано слухати для врівноваження серцебиття, на які вібрації реагують нирки та інші органи. Завдяки такому екскурсу у терапевтичні можливості музики глядачі в залі уже цілеспрямовано налаштовувалися на усвідомлене сприйняття тієї чи іншої композиції. Зокрема прозвучали музичні твори Йоганна Себастьяна Баха, Вольфганга Моцарта, норвезького композитора Едварда Гріга, чеського композитора Антоніна Дворжака, американського композитора Лероя Андерсона. До речі, композиції останнього відрізняються оригінальністю. Це продемонстрували музиканти камерного оркестру, виконавши «П’єсу для друкарської машинки з оркестром». Потрібно відзначити і майстерність диригента колективу Андрія Голодригу.

 

 

У всіх присутніх цього вечора залишилося багато позитивних вражень, тому з нетерпінням очікуємо нових форматів концертів і ночей у філармонії.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: