Тернополяни пережили жахіття через помилкові результати аналізів

Опубліковано:
19 Червня, 2016 о 22:23

Тернополяни пережили жахіття через помилкові результати аналізів, які виявили небезпечну недугу. Перездали кров в іншій лабораторії – чоловік абсолютно здоровий. Медики запевняють: нічого страшного не сталось.

 



Як повідомляє 0352, у тернополянина виявили небезпечну недугу, коли здавав крок для дружини колеги.

 

Його прізвище занесли в «чорний список» донорів. Однак, результати іншої лабораторії вказали, що людина абсолютно здорова. Що пережили люди за п’ять днів, доки в іншій лабораторії діагноз не підтвердився, вони через емоції й описати не в змозі. На станції переливання крові запевняють: нічого страшного не сталось. Як через рік перездасть кров і все буде в порядку – може і надалі бути донором.

 

– В мене вагітна дружина і потрібно було здати донорську кров, – розповів 20хвилин тернополянин Олександр Шкодзінський. – Я хворів жовтухою, тому моя кров є непридатною. І я попросив товариша, щоб став донором.

 

Люди вирушили до пункту переливання крові, що у Тернополі на вул. Клінічна, 8. Їм повідомили, що спочатку потрібно здати аналізи на перевірку щодо гепатитів і СНІДу. За результатами прийти наступного дня, пригадує п. Олександр.

 

Чи був гепатит?!

 

– Наступного дня нас ошелешили: мовляв, ви сьогодні не здаєте донорську кров, у вас виявили гепатит В, – пригадує п. Шкодзінський. – Мовляв, показники дуже високі. Це було у п’ятницю. Опанувавши себе, вирішили перездати аналізи в іншій лабораторії – відповідно, вже в понеділок. Результати мали бути наступного дня. Уявляєте, що ми пережили за ці п’ять днів?

 

У вихідні чоловіки перечитали тисячі повідомлень на різних сайтах. Там найчастіше бачили інформацію, де йшлось про застаріле обладнання лабораторій, яке не завжди здатне виявити недугу. А як виявили – є майже стовідсоткова гарантія підтвердження наявності хвороби.

 

– У вівторок прийшли результати з лабораторії «Сінево»: гепатиту не виявлено, – розповів п. Олександр. – В пункті переливання крові нам теж сказали, що переробили аналіз. І… гепатиту теж не було. Проте повідомили: його прізвище внесли у базу даних інфікованих і тепер він не може бути донором. Словом, ось такі в нас лабораторії…

 

Це не діагноз. Потрібні висновки спеціалістів

 

Якщо чоловік через рік перездасть аналізи в Службі центру крові і результат буде від’ємним – знімуть з обліку і він знову може бути донором, запевнив головний лікар тернопільського обласного Центру служби крові Петро Лучанко.

 

– Результати аналізів – це не є діагнозом, – пояснив п. Петро. – Людям, в яких виявили ті чи інші проблеми, ми рекомендуємо звернутись до інфекціоніста чи сімейного лікаря за місцем проживання. Аби обстежитись.

 

Про випадок з товаришем Олександра Шкодзінського головний лікар, каже, знає. Але наголошує: тут ні в якому випадку не йдеться про медичну помилку. Бо, каже, у них все разове, окремі пробірки, аби сплутали результати – теж відпадає, бо все пронумероване. Але це апаратура, і вона показує те, що є в наявності.

 

– В перший раз у нього були високі тести, вдруге цифри стали значно менші – це нормально при різних станах, – каже пан Лучанко. – Аби перевіритись суто на гепатит В – ми такого не робимо, такі аналізи роблять в Києві.

 

Якщо двічі перепровірено, людина не може більше здавати кров для донорства. Нічого страшного в цьому немає, запевняє головний лікар. Подібні випадки трапляються по кілька у тиждень. І хвилюватись нічого, тим паче, коли люди перездали аналізи в іншій лабораторії і повністю довіряють результатам.

 

Ірина Бєлякова

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: